Openbare verlichting Rotselaar al 90,2 % led

17 september 2024 | 14u25 | Gepost door annpeeters
led

De gemeente Rotselaar vervangt, in samenwerking met netbeheerder Fluvius, het volledig openbaar verlichtingsnetwerk naar ledverlichting. De energiezuinige ledverlichting is ’s nachts dimbaar en moet tegen 2025 helemaal klaar zijn. Vandaag is het verlichtingsnetwerk al voor 90,2 procent veranderd in led.

In 2019 besliste de gemeente Rotselaar als pionier om het hele openbare verlichtingsnetwerk te veranderen in energiezuinige ledverlichting. Zo worden zowel de energiekost als de CO2-uitstoot sterk verminderd. De gemeente Rotselaar wil zich profileren als een duurzame en milieuvriendelijke gemeente. Dat doel realiseert ze door de oude straatverlichting om te vormen tot duurzame en energiezuinige ledverlichting die ’s nachts gedimd kan worden.

Zo zal de uitstoot van vervuilende CO2 in Rotselaar hiermee dalen van 189,81 ton CO2 tot 135 ton CO2-uitstoot. Het energieverbruik zal bovendien dalen van 949.031,84 kWh naar 672.848,50 kWh. Door slimme systemen te gebruiken die alleen verlichten waar en wanneer nodig, wordt er in de toekomst bespaart en nog minder CO2 uitgestoten.

Slimme systemen

In tegenstelling tot de oude verlichting, biedt de nieuwe ledverlichting de mogelijkheid om gedimd te branden. De straatverlichting wordt nu tussen 20 en 6 uur geleidelijk gedimd tot 30 procent. Die dimstand zorgt ervoor dat er voldoende licht is voor herkenning van de omgeving en maakt andere weggebruikers beter zichtbaar.

In sommige straten buiten de dorpskernen zijn de straatlampen al vervangen door ledlampen, maar dat betekent niet dat ze automatisch ’s nachts al zullen branden. Een straat maakt namelijk deel uit van een plaatselijk verlichtingsnetwerk.

Stand van zaken

Met 90,2 procent is het openbare verlichtingsnetwerk in de gemeente Rotselaar bijna volledig voorzien van duurzame ledlampen. In Rotselaar-Centrum worden volgende straten nog afgewerkt: een deel van het Dorpsplein, de Kapelstraat, de Heirbaan, de Leeuwerikstraat, de Molenstraat, de Dijlestraat en de Kwellenbergstraat. In Wezemaal komt er nog ledverlichting in de Abdijlaan, de Vleugtweg, de Groeneweg, op het Max Havelaarplein en in de woonomgeving van Klein-Vlasselaar en de Blauwmolenstraat. In Werchter wordt de woonomgeving van de Preterstraat nog verled, samen met de Sint-Adriaansweg en de Spandonck.

Naast de straatverlichting worden binnenkort ook de aanstralers van monumenten en gebouwen, zoals de kerk, voorzien van de energiezuinige ledverlichting.

Lees meer over