Kraantjeswater in Leuven is duurder dan in de rest van Vlaanderen

18 september 2024 | 10u27 | Gepost door redactie
Watertap

CallMePower, de vergelijkingssite voor alle huishoudelijke contracten in België, vergelijkt ieder jaar de waterprijzen van alle Vlaamse gemeenten. Hieruit blijkt onder meer dat kraantjeswater in Leuven in 2024 duurder is dan in de rest van Vlaanderen.

In Leuven tel je voor een gemiddelde waterfactuur van 682,26 euro per jaar neer, wat 16,69 euro meer bedraagt dan het Vlaamse gemiddelde. De waterprijs is in Leuven met 2,46 procent gestegen ten opzichte van 2023, iets minder dan de Vlaamse gemiddelde stijging van 2,49 procent.

De hogere kosten in Leuven worden deels veroorzaakt door het relatief hoge basistarief. In heel Vlaanderen stijgen de kosten: dit jaar bedraagt de gemiddelde waterfactuur in Vlaanderen 665,57 euro per jaar, terwijl dit in 2023 nog 649,36 euro was.

Waarom verschilt de waterprijs per gemeente?

De gemeente bepaalt de hoogte van de prijs voor het rioolbeheer, zoals het afvoeren en zuiveren van het water. Gemeenten met een hoge bevolkingsdichtheid ontvangen meer inkomsten per kubieke meter, waardoor over het algemeen de prijs lager kan zijn. Daarnaast kan een financieel sterke gemeente ervoor kiezen om de kosten voor het rioolbeheer te verlagen. De bijdrage voor het gemeentelijke rioolbeheer heeft een maximumtarief. Dit maximumtarief geldt in bijna negentig procent van alle gemeenten in Vlaanderen.

Opbouw waterprijs in België

De waterprijs in België bestaat uit meerdere componenten en is niet alleen afhankelijk van het verbruik. Een belangrijk onderdeel van de waterfactuur zijn de vaste kosten. Dit zijn de kosten voor het oppompen, leveren, afvoeren en zuiveren van het water. Deze kosten samen bedragen in alle gemeenten van Vlaanderen honderd euro per jaar, met een korting van twintig euro per jaar per gedomicileerde bewoner.

De variabele kosten zijn afhankelijk van het waterverbruik en worden berekend op basis van het waterverbruik in kubieke meter. Er geldt een basistarief van 30 m³ per woning met daarbovenop 30 m³ per gedomicilieerde bewoner. Zodra het basistarief volledig is verbruikt, geldt het comforttarief, wat een dubbel tarief is.

Lees meer over