Pro-Palestijnse betogers present op stoet der togati in Leuven

18 september 2024 | 10u45 | Gepost door annpeeters
stoet der togati

Traditiegetrouw trekken de professoren van KU Leuven bij de opening van het academiejaar in stoet door de straten van Leuven. Ook dit jaar trokken ze in toga door Leuven, alleen stonden er woensdag niet alleen vrolijke toeschouwers langs het parcours, maar ook Pro-Palestijnse actievoerders.

In Leuven wordt het academiejaar vandaag traditioneel geopend met de stoet der togati. Van die gelegenheid maken de 'studenten' die Aula De Valck bezet hebben gebruik om hun protest tegen de universiteit verder te zetten. Tijdens de optocht van de universiteitshallen naar de Sint-Pieterskerk keerden actievoerders proffen de rug toe. "We grijpen de stoet der togati aan om, voor de zoveelste keer, van de KU Leuven te eisen dat ze haar samenwerking met Israëlische universiteiten stopzet. We keren de stoet van proffen in de Naamsestraat letterlijk onze rug toe met een '(mensen)muur van de schande'. Het is niet omdat we De Valk moesten verlaten van de rechter, dat we stoppen met actievoeren, integendeel", zegt Hanna De Boe, één van de actievoerders.

Al lang geen studenten meer

Het protest tegen KU Leuven komt al lang niet alleen meer van studenten. "We krijgen voor onze acties steun van ABVV, ACV, Cirkus in Beweging, intal, Jong Groen Leuven, KUL4Palestine, de Leuvense vredesbeweging, Oxfam-Wereldwinkels Leuven, Palestina Solidariteit, Workers for Palestine en verschillende professoren van de KU Leuven."

protest

Lees meer over