Red de Leuvense democratie: BewonersParticipatie roept op tot meer inspraak en transparantie

9 september 2024 | 12u56 | Gepost door annpeeters
Het eerste bord van de uitgebreide zone 30 in Kessel-Lo.

De Leuvense BewonersParticipatie (LBP), een koepelorganisatie van meer dan dertig Leuvense bewonerscomités, heeft de afgelopen legislatuur geëvalueerd en roept op tot dringendere inspraak en transparantie van de Leuvense politiek. Tijdens een recent persmoment werd duidelijk dat de organisatie een brug wil slaan tussen de Leuvense bewoners en hun vertegenwoordigers, vooral op het gebied van democratische participatie.

In hun evaluatie van het gemeentebeleid van 2019 tot 2024 erkent LBP dat er enkele positieve ontwikkelingen zijn geweest, zoals een gepaste aanpak van de Covid-crisis en een gewaardeerd zorgaanbod. Tegelijkertijd wijzen ze echter op een groot aantal tekortkomingen, vooral op het vlak van democratische betrokkenheid en communicatie.

LBP stelt dat om participatie mogelijk te maken, bewoners beter geïnformeerd moeten worden. “Het is van groot belang dat het stadsbestuur transparant communiceert”, zegt Jan Van Langendonck, woordvoerder van LBP. “De vergaderingen van de gemeenteraadscommissies moeten opnieuw blijvend beschikbaar zijn op de officiële website, net zoals dat nu al het geval is voor gemeenteraadszittingen. Daarnaast moet er meer transparantie komen over adviesraden zoals GECORO en MAR, inclusief hun samenstelling, agenda’s en verslagen.”

Een specifieke zorg voor LBP is de communicatie rondom milieu-issues, zoals PFAS in het Leuvense grondwater. De organisatie pleit ervoor dat inwoners beter geïnformeerd worden over geplande ruimtelijke ontwikkelingen, studentenhuisvesting en andere belangrijke lokale zaken.

LBP herinnert eraan dat zij in 2018 afspraken maakten met het stadsbestuur voor maandelijkse dossiervergaderingen, maar dat deze gesprekken vanaf 2019 zijn stopgezet zonder uitleg. Dit heeft geleid tot frustratie onder verschillende bewonersgroepen die hun zorgen over projecten, zoals het omstreden openluchtzwembad aan de Vaartkom, hebben geuit. Een burgerinitiatief om te pleiten voor hun standpunt leverde aanvankelijk geen gehoor, tot de GECORO zich publiekelijk tegen het zwembadproject uitsprak, wat resulteerde in de afschaffing van de plannen.

“Dit laat zien dat het Leuvense stadsbestuur moet inzetten op echte bottom-up participatie, waarbij bewoners serieus worden genomen”, aldus LBP. De organisatie wijst op de beperkte invloed die een burgerjury had in de besluitvorming rond het zwembadproject, wat getuigt van een gebrek aan echte inspraak.

Tevens is er ophef ontstaan over de stopzetting van de samenwerking met de MilieuAdviesRaad (MAR), die volgens LBP en de MAR zelf om politieke redenen is gebeurd. Het stadsbestuur zou ook pogingen doen om deze onafhankelijke adviesraad monddood te maken. Dit heeft geleid tot beschuldigingen van schending van de vrije meningsuiting en democratische normen.

“Het is cruciaal dat in een democratie elke stem, ook de kritische, gehoord kan worden”, stelt LBP. “Wij roepen het stadsbestuur op om de vrije meningsuiting van haar inwoners te respecteren en hen de ruimte te geven om hun zorgen te uiten. Dit is een fundamenteel onderdeel van een gezonde democratie.”

De Leuvense BewonersParticipatie roept alle betrokkenen op om samen te werken aan een inclusievere en transparantere toekomst voor de Leuvense democratie. “Het is tijd dat het stadsbestuur de dialoog aangaat met haar inwoners en hen betrekt bij belangrijke beslissingen die hun leven aangaan”, besluit de organisatie.

Met deze oproep hoopt LBP een beweging in gang te zetten richting een democratischer Leuven waarin elke bewoner een stem heeft.

Lees meer over