Dode hond en 32 verwaarloosde honden in beslag genomen in Tienen

Hopelijk krijgt de border collie uiteindelijk een gouden mandje.

In Tienen werd gisteren een controle uitgevoerd in het kader van dierenwelzijn. Hierbij werden 32 zwaar verwaarloosde honden in beslag genomen. Er werd ook een kadaver aangetroffen.

Politiezone Getevallei bevestigt de feiten. “Op maandag 16 september omstreeks 10 uur werd er een controle uitgevoerd in de Bedafstraat in Tienen in het kader van dierenwelzijn. De inspectie ging er samen met een inspecteur van politiezone Getevallei langs voor een hercontrole inzake de leefsituatie van de honden. Bij controle ter plaatse bleek dat de honden niet over water of voeding beschikten en ze tevens graatmager waren. Bijgevolg werden er 32 honden in beslag genomen, alsook een kadaver. De honden werden overgebracht naar verschillende asielen verspreid over het hele land", klinkt het.

"Deze inbeslagname kwam echter niet onverwacht aangezien burgers al via verschillende kanalen bij de gemeente hadden gesignaleerd dat er overlast was. Er werd de voorbije maanden dan ook door de politiedienst een bestuurlijk verslag opgesteld om deze problematiek aan te kaarten. De dienst integrale veiligheid behartigde dit dossier en nam als bestuurlijke overheid de nodige stappen om deze problematiek te stoppen door aan de alarmbel te trekken bij de bevoegde diensten. Ook het parket van Leuven legde al eerder maatregelen op in dit dossier", aldus de lokale politie.

Ook mede-eigenares Iris Cornelis van De Zorghoeve in Kortenaken is opgelucht, maar vooral heel tevreden over de samenwerking met de vele asielen over heel het land.

“Het ging over 32 honden, die kunnen we natuurlijk niet allemaal een plaatsje geven. Gelukkig hielpen een tiental asielen over heel België mee om deze honden, waaronder Anatolische herders en Turkse berghonden, te vervoeren en plaatsen. Wij hebben de border collie, die nu ongeveer drie jaar gaat zijn, bijgehouden, in de hoop dat ze binnenkort een gouden mandje krijgt. De honden kenden zelfs geen leiband en waren zwaar verwaarloosd. Binnen twee maanden volgt een uitspraak van de dienst Dierenwelzijn, en dan zullen we hun bestemming weten.”

Lees meer over