Nieuw beeldenpark ingehuldigd in Wezemaal

8 september 2024 | 20u05 | Gepost door annpeeters
beeldenpark

Tijdens Open Monumentendag onthulde de gemeente Rotselaar een nieuw beeldenpark van Pol Lemaire en Anne Cornil. Het kunstenaarskoppel creëert kunst en cultuur in eenvoud. Je kunt hun werken voortaan bezichtigen op de site van de Sint-Martinuskerk en de pastorie van Wezemaal.

In het centrum van Wezemaal kan je vanaf nu genieten van een nieuw aangelegd beeldenpark. De beelden van Pol Lemaire en Anne Cornil sieren de tuinen van de Sint-Martinuskerk en de pastorie. 

“De site van de Sint-Martinuskerk en de voormalige pastorie is een uniek dorpszicht. Daar richt de gemeente nu een prachtig beeldenpark op”, zegt schepen van Cultuur en Erfgoed Patrick Vervoort. “De beelden gaan op in de omgeving en bieden tegelijk een extra meerwaarde aan het erkende dorpsgezicht." 

Passend eerbetoon

Het beeldenpark is tegelijk een passend eerbetoon aan het lokaal verankerde kunstenaarskoppel Pol Lemaire en Anne Cornil. Het kunstenaarskoppel uit Werchter creëert bijzondere kunst. De beelden zijn gevormd in een gevoelige, solide expressievorm en een sterke, gebonden structuur met een zuivere visie op de beeldhouwkunst. 

“De verstillende beeldhouwwerken drukken kalmte en rust uit en nodigen je uit tot reflectie, of om even stil te staan in het drukke leven. De beelden reiken verticaal naar de hemel en zijn robuust. Ze doen dus sterk denken aan de kerktoren van Wezemaal”, zegt Pol Lemaire. “Deze groene site met haar eeuwenoude gebouwen is prachtig en dus een heel geschikte locatie voor dit beeldenpark in het historische centrum van Wezemaal.”

Lemaire heeft een voorliefde voor arduin, een hardsteen die een sterke structuur biedt voor de analytische en soms abstracte beelden van de kunstenaar. "Arduin helpt mij bij het vinden van de adel en de armoede van de geest, die het lawaai van de wereld verstillen."

Voor Anne Cornil is kunst dan weer een uitdaging aan de chaos, een voortdurend streven naar orde en duidelijkheid, waar het tijdelijke overgaat in het blijvende. In dit beeldenpark wordt hun kunst alvast vereeuwigd voor iedereen die ze wil bewonderen.

Lees meer over