Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten stapt uit nationale politiek

Rutten

Voormalig Open VLD-voorzitter en Aarschots burgemeester Gwendolyn Rutten verlaat de nationale politiek. Dat schrijft ze in een post op haar Facebookpagina. “De voorbije dagen werd duidelijk dat de huidige partijtop geen rol van betekenis meer voor mij ziet weggelegd. Het zij zo, dat is het lot van elke politicus. De onrespectvolle manier waarop dat gebeurde, draagt wel bij aan mijn beslissing”, schrijft ze.

Ruttens beslissing komt even nadat duidelijk werd dat Paul van Tigchelt Vincent Van Quickenborne opvolgt die als minister van Justitie vrijdag zijn ontslag indiende. Rutten werd in de media meermaals vernoemd als mogelijke opvolger.

“Politiek is een moeilijke, maar heel mooie stiel. Het is een voorrecht om vanuit ideeën en engagement de samenleving mee vorm te geven. Discussiëren, initiatieven nemen, de wereld veranderen… Er is de voorbije jaren geen moment geweest waarop ik aan mijn liberale, politieke engagement getwijfeld heb. Natuurlijk waren er goede en minder goede dagen, dat is zo in elk leven en in elke carrière, maar het voorrecht om mee de democratie vorm te geven was steeds groter dan de nadelen die er soms onvermijdelijk mee lijken samen te gaan. Vandaag eindigt mijn nationale politieke rol. Na 25 jaar actief lid te zijn van Open Vld en 13 jaar na mijn eerste verkiezing als volksvertegenwoordiger, is het tijd om mijn goesting om de samenleving mee vorm te geven, op een andere manier in te vullen. Ik zal me niet langer op een verkiesbare plaats opstellen voor het Vlaamse of het federale parlement en geef andere liberalen mijn steun om voor dit mooie mandaat te gaan”, aldus Rutten op haar sociale media.

Daar onderstreept ze ook de lijsten te blijven steunen en burgemeester van Aarschot te blijven. “Ik had mijn partij de voorbije weken al laten weten dat ik plaats wilde maken voor jonge kandidaten. Ik was geen kandidaat-lijstrekker, maar wilde me schikken naar de rol die de partij voor mij in de lijstvorming voorzag. De voorbije dagen werd duidelijk dat de huidige partijtop geen rol van betekenis meer voor mij ziet weggelegd. Het zij zo, dat is het lot van elke politicus. De onrespectvolle manier waarop dat gebeurde, draagt wel bij aan mijn beslissing. Politiek is een harde stiel, dat weet ik. Maar op een bepaald moment wordt het gebrek aan respect te groot. Ik hou te veel van de democratie en de samenleving om cynisch mee te draaien in een spel dat het mijne niet is. Het is mooi geweest, maar nu draai ik een bladzijde om.”

Rutten wenst van Tigchelt alvast succes. “Het departement is bij hem in goede handen. Adieu allemaal, het ga jullie goed. Tijd voor iets nieuws. Wordt vervolgd”, besluit ze.

Lees meer over