Belgisch Solar Team onthult innovatieve oplossing voor energievoorziening tijdens wedstrijd in Zuid-Afrika

4 september 2024 | 09u00 | Gepost door annpeeters
zonnecontainer

Over minder dan twee weken staan de teamleden van het Innoptus Solar Team, het studententeam van de KU Leuven, aan de start van de Sasol Solar Challenge. 

Naast het klaarstomen van het team en de zonnewagen, bereidt het team zich ook voor op het kamperen tijdens de challenge en het werken aan de zonnewagen na een wedstrijddag. Voor de energievoorziening hiervan doen ze voor de eerste keer beroep op zonnepanelen en een batterijpakket.

Zelfvoorzienend tentenkamp

De ingenieursstudenten starten over minder dan twee weken aan de Sasol Solar Challenge. Tijdens de wedstrijd van acht dagen zullen de studenten met hun zonnewagen, de Infinite, van Johannesburg naar Kaapstad rijden. Tijdens de wedstrijd overnachten de studenten in tenten. Om de zonnewagen en het team optimaal voor te bereiden voor de volgende wedstrijddag zijn er heel wat activiteiten 's avonds: routes overlopen, werken aan de zonnewagen, laptops opladen voor de komende dag … Om aan de energievraag van deze activiteiten te voldoen, hebben de studenten een innovatief zonnepaneelsysteem ontworpen en geïmplementeerd op het dak van de container die het materiaal vervoert tijdens de wedstrijd. Deze innovatieve opstelling zorgt ervoor dat het team 's avonds toegang heeft tot hernieuwbare energie.

"Samen met onze partners gaan we dit jaar niet alleen voor de overwinning maar proberen we ook onze werkwijze te optimaliseren. Dit jaar hebben we zonnepanelen en een batterijpakket op en in onze container geïmplementeerd. Door die middelen kunnen we gebruik maken van hernieuwbare energie op onze kampplaats om ons werk uit te voeren", zegt ​Julien Vandecasteele (22, Aalter), Logistiek Manager bij het Innoptus Solar Team.

container

Load shedding

Het energiesysteem bestaat uit acht panelen die overdag een batterij opladen. De energie uit die batterij kunnen ze 's avonds gebruiken. Het systeem is ontworpen om ook tijdens het rijden van de truck te blijven functioneren, zodat er continu hernieuwbare energie beschikbaar is. In Zuid-Afrika is de stroomvoorziening niet altijd zeker door een tekort aan beschikbare energie op het elektriciteitsnet. Hierdoor wordt de stroom gecontroleerd uitgeschakeld in bepaalde delen van het land. Dit noemt men 'load shedding'. Wanneer dit gebeurt kunnen de studenten ook tijdens de vier weken voorbereiding ter plaatse beroep doen op de hernieuwbare energie van het zonnepaneelsysteem.

Technische uitdaging

De uitwerking van het zonnepaneelsysteem begon met het ontwerp van een mechanisch systeem om de zonnepanelen stevig aan de container te bevestigen. Dit systeem moet betrouwbaar zijn en bestand zijn tegen de zware omstandigheden tijdens de wedstrijd. Door een slim ontwerp en doordachte materiaalkeuze kunnen de panelen eenvoudig geïnstalleerd en verwijderd worden.

"Het was belangrijk om een lichte, stabiele en betrouwbare oplossing te creëren zodat de zonnepanelen makkelijk op de container konden geplaatst worden maar ook gemakkelijk te verwijderen zijn", zegt ​Jasper Gutschoven (22, Grimbergen), Mechanisch Ingenieur bij het Innoptus Solar Team.

Lees meer over