KU Leuven gaat pro-Palestijnse studenten die De Valk 3 innemen uitzetten na uitspraak rechtbank

6 september 2024 | 16u08 | Gepost door annpeeters
protest

De KU Leuven heeft drie studenten voor de rechter doen verschijnen wegens de bezetting van De Valk 3. De studenten protesteren er tegen de academische banden die de universiteit heeft met Israëlische universiteiten. De uitspraak van vandaag stelt dat de studenten het gebouw moeten verlaten binnen de acht dagen.

De studenten moeten van de vrederechter De Valk verlaten voor het begin van het nieuwe academiejaar. De KU Leuven is daarna gemachtigd om de studenten te verwijderen uit het gebouw. Daarbij moeten studenten die in de toekomst willen bezetten, een dwangsom betalen van 250 euro per dag. 

"Wij zijn vooral teleurgesteld in onze universiteit dat in plaats van open dialoog, zij kiezen om het recht op protest van hun studenten aan te vallen", zeggen de studenten. "‘Wij gaan blijven actievoeren. De bezetting was een middel om druk te zetten op de universiteit, maar er zijn talloze andere manieren om een academische boycot te bereiken. Wij hebben al een aantal acties gepland in het begin van het academiejaar en we zullen aanwezig en zichtbaar blijven aan de KU Leuven. Deze uitspraak zal ons niet tegenhouden om te protesteren voor Palestina."

Lees meer over