Belgisch Solar Team legt meeste afstand af en neemt de leiding in Sasol Solar Challenge

Innoptus Solar Team, het studententeam van de KU Leuven in Zuid-Afrika

Het Innoptus Solar Team, het studententeam van de KU Leuven, startte deze vrijdag aan de Sasol Solar Challenge, een zonnewagenwedstrijd van acht dagen door Zuid-Afrika. Door een sterke samenwerking kon de zonnewagen vlot door het hectische Zuid-Afrikaanse verkeer geloodst worden. De studenten sluiten de dag af als leiders van het klassement. Ze konden de meeste kilometers afleggen maar kwamen te laat aan, waardoor ze morgen 34 minuten zullen moeten stilstaan overdag.

Vlotte start

Het Belgische team mocht als tweede starten na hun kwalificatieronde van deze woensdag. De zonnewagen had geen technische problemen waardoor de teamleden hun vooropgestelde strategie konden volgen. Ze legden vandaag 37 km meer af dan hun concurrenten uit Twente en Delft. Hierdoor kwamen ze aan de leiding van het klassement. De studenten van de KU Leuven kwamen echter te laat aan op de avondstop en moeten daardoor in de volgende rit 34 minuten stilstaan.

Ze eindigen wel aan de leiding van het klassement na de eerste dag. Ze hebben 37 kilometer meer kunnen afleggen dan onze concurrentie. Dus ze staan aan de leiding. 

Zuid-Afrikaans verkeer

De studenten rijden tijdens de wedstrijd op de openbare weg, tussen het verkeer. Dat brengt heel wat uitdagingen met zich mee. Om er zeker van te zijn dat er geen kostbare tijd verloren gaat, is de samenwerking binnen het team cruciaal. Door onder andere het timen van verkeerslichten zorgen de studenten ervoor dat hun zonnewagen, de Infinite, ​zo vlot mogelijk kan doorrijden. Hierdoor moet de zonnewagen niet stoppen en gaat er zo weinig mogelijk tijd en energie verloren.

"We hebben onze eerste dag in het Zuid-Afrikaanse verkeer gereden. Dat kan soms heel hectisch en druk zijn. Daarom doen we er alles aan om vlot samen te werken met ons voltallig konvooi om zo weinig mogelijk stil te staan onderweg", wist ​Ward Vanhulle (24, Waregem), de routeverantwoordelijke bij het Innoptus Solar Team

Strijd der lage landen

De top drie wordt momenteel gevuld door de Belgen, het team uit Delft en het team uit Twente. De komende zeven dagen beloven een spannende strijd te worden. Na de eerste wedstrijddag is het verschil tussen de drie leidende teams miniem. De wedstrijd gaat nog een week door en er kan nog veel gebeuren in die tijd. De strategie die door de verschillende teams gevolgd wordt zal hierbij een belangrijke rol spelen.

Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge gaat door van 13 tot 20 september in Zuid-Afrika en wordt beschouwd als de meest extreme zonnewagenwedstrijd. ​Het is voor het Belgische Solar Team de tweede keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams van over de hele wereld zullen hier worden uitgedaagd om op acht dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. De studenten hopen gedurende de acht dagen lange wedstrijd meer dan 4.000 km af te leggen. Het uitdagend parcours door Zuid-Afrika voorziet de teamleden van een strategische uitdaging. De Belgen staan er aan de start als regerend wereldkampioen. De wedstrijd eindigt volgende vrijdag om 15 uur. Tijdens de wedstrijd worden ook lokale scholen uitgenodigd om middelbare scholieren de mogelijkheden van technologie en hernieuwbare energie te tonen.

Lees meer over