Leuven stoomt zich klaar voor WK gravel

12 september 2024 | 12u18 | Gepost door annpeeters
gravelroute

Op zaterdag 5 en zondag 6 oktober is het al gravel wat de klok slaat in Leuven. 

Van Halle naar Leuven, door de Brabantse Wouden, met een Leuvense lus én finish op de Bondgenotenlaan: het WK gravel belooft één groot wielerfeest te worden. Slagroom op de Leuvense graveltaart wordt een gevuld randprogramma, voor recreanten, supporters en nieuwsgierige bezoekers.

Nu de graveldiscipline wereldwijd aan populariteit wint, slaat het WK gravel zijn vleugels uit. De twee voorgaande officiële edities vonden in het Italiaanse Veneto plaats, dit jaar zijn Halle en Leuven organiserende steden. De stad Leuven, waar de finishlijn op de Bondgenotenlaan ligt, wil het WK aangrijpen om héél veel wielerliefde uit te dragen, vertelt Leuvens schepen van Sport Johan Geleyns (CD&V). “Het succesvolle WK wielrennen in ‘21 heeft onze topsportambities een boost gegeven. Opnieuw zijn de ogen van de wereld op ons gericht. Leuven is een topsportstad die de expertise in huis heeft om de allergrootste sportevenementen te organiseren. Van het WK gravel willen we een topeditie maken, door samen met Halle een prachtig parcours uit te rollen, maar ook door zowel gravelfans als gelegenheidssupporters een geweldige tijd te geven.”

Rainbow Ride
De elite vrouwen komen op zaterdag in actie, de elite mannen op zondag. In totaal zakken meer dan 1.500 gravelbikers uit de hele wereld naar Vlaanderen af. Samen met de profs komen ook amateurs aan de start, die zich via kwalificatiewedstrijden voor het WK geplaatst hebben. Wie zelf het parcours wil testen, krijgt daarvoor op zondag 6 oktober een unieke kans, via de Rainbow Gravel Ride, een lokale lus van zo’n 50 km met 300 hoogtemeters. Ook G-sporters kunnen deelnemen.

Wie graag komt supporteren, is in de Leuvense binnenstad welkom in de officiële fanzones, waar de renners meermaals voorbij komen en de koers op groot scherm te volgen valt. Op het Martelarenplein wordt na de wedstrijden de felbegeerde regenboogtrui uitgereikt, in de fanzone op het Ladeuze- en Hooverplein loopt er een gravelexpo en is er op zondag een afterparty.

Zinderende wielersfeer
Tijdens de Leuvense lus zijn er fotogenieke passages doorheen het Arenbergpark, over de Ramberg, in het stadspark en over de fietsspiraal aan het station. “Wat we nu al kunnen beloven: het WK zal voor een zinderende sfeer zorgen in het stadscentrum. Tijdens het WK-weekend is het bovendien ook het Weekend van de Klant, waardoor onze handelaars extra hun best zullen doen om het bezoekers naar hun zin te maken in de stad. ​ Shoppers kunnen zich aan leuke verwenacties, workshops en wedstrijden verwachten. We hopen op een Leuvens volksfeest, waarbij ieder zijn gading kan vinden. In de koers en alles wat Leuven te bieden heeft”, aldus schepen Geleyns.

Tijdens het WK-weekend vragen stad Leuven en Golazo om zoveel mogelijk met de fiets of openbaar vervoer naar Leuven te komen. Wie met de wagen komt, kan parkeren in randparking Vaartkom (op zaterdag en zondag rijdt de gratis pendelbus naar het stadscentrum), parking Philipssite en Parking P1 aan Leuven-station. Ook parking Ladeuze en de Minckelersparking zijn het hele weekend lang bereikbaar. ​

Culturele wielerkalender
Wie al helemaal in de WK-sfeer wil komen, kan in Leuven de komende weken op een aantal activiteiten terecht. Zo loopt er vanaf 18 september een expo in Bib Leuven Heverlee over de verborgen geschiedenis van het vrouwenwielrennen in België. In dezelfde bibliotheek kunnen kinderen op graveljacht in een leerrijke zoektocht. In het Sportkot in Heverlee is er op donderdag 3 oktober een live-opname van de populaire podcast De Jogclub over het WK gravel. Op vrijdag 4 oktober is er een symposium over de balans tussen prestaties en gezondheid in duursporten.

Lees meer over