Appartement huren in Leuven kost gemiddeld 1.158 euro per maand: "De prijzen swingen de pan uit"

6 september 2024 | 14u01 | Gepost door redactie
leegstand

Er is in Vlaanderen een groot tekort aan huurwoningen. Nog nooit werden er zo weinig huurcontracten afgesloten als in de eerste helft van dit jaar. “Er zijn minder nieuwe investeringen en dus te weinig aanbod, oudere huurpanden worden verkocht en zittende huurders schuiven minder makkelijk door naar de koopmarkt”, luidt het bij makelaarsfederatie CIB. In Vlaams-Brabant kost een woning huren het duurst, gemiddeld zo’n 1.100 euro per maand. Leuven is koploper met een huur van 1.158 euro per maand voor een appartement, dat is een stijging met 140 euro vergeleken met de eerste zes maanden van 2023. 

De gemiddelde huurprijs in Vlaanderen is met 912 euro 3,3% duurder dan in het najaar van 2023. Appartementen worden het vaakst aangeboden als huurwoning, de gemiddelde prijs bedraagt hiervoor 859 euro, voor het eerst is dat hoger dan 800 euro. 

Tekort aan panden die verhuurd worden

De prijsstijging is één ding, het tekort aan panden, die verhuurd worden, is een tweede probleem. “Amper 20.600 nieuwe huurcontracten gingen van start, vergeleken met de 29.100 in het voorjaar van 2023 is dat een daling van 30%”, aldus CIB. Dat er minder huurcontracten worden aangeboden heeft ook te maken met het feit dat de rente in 2023 laag was waardoor het interessant was om in vastgoed te investeren om het vervolgens te verhuren, dat ligt nu anders. “Het is duidelijk dat er meer dan ooit nood is aan een woonbeleid dat private investeerders de hand reikt en de troeven van de huurmarkt in de verf zet”, aldus CIB.

We geven u nog graag de cijfers per provincie mee in onderstaande grafiek.

huurprijzen