9 op 10 inwoners uit Rotselaar wil dat de loketten terug opengaan zonder afspraak

Anders Rotselaar

Moet je op het gemeentehuis terecht kunnen zonder afspraak: ja of neen? Dat was één van de 31 vragen uit de grote Burgerbevraging in Rotselaar. Een overgrote meerderheid van de inwoners antwoordde ‘ja’ op de vraag.

690 inwoners uit Rotselaar namen deel aan de Burgerbevraging van beweging Anders. In die peiling kregen alle inwoners de kans om te vertellen wat ze fijn vinden aan wonen in Rotselaar en wat er beter kan.

“Er zijn uit de burgerbevraging wel wat opvallende conclusies te trekken”, zeggen initiatiefnemers, Kelly Van Meldert en Joep Schuermans. “Waar we erg blij van worden is dat 80% van de inwoners graag in ons dorp woont en 72% er graag oud wil worden. Onze gemeente heeft ook heel wat troeven die inwoners weten te appreciëren: het festival, vele fiets- en wandelroutes en vele lokale evenementen.”

Toch zijn er ook thema’s waar ontevredenheid over bestaat. Zo geeft meer dan één op drie de communicatie van de gemeente een onvoldoende. Ook het gebrek aan groen in de dorpskern, de staat van de openbare weg, de kwaliteit van fietspaden en de inrichting van de dorpscentra zijn knelpunten.

“De voorbije jaren werd er stevig in de hoogte gebouwd in elk van de drie deelgemeenten Werchter, Wezemaal en Rotselaar, en dit tot vier bouwlagen hoog”, zegt gemeenteraadslid Maarten Mommaerts. “Slechts 7% van de inwoners vindt dat hiermee de woonkwaliteit verbeterde in de dorpskern. Dat is toch een opvallend cijfer.”

Tachtig procent van de bevraagde inwoners vindt dat er andere activiteiten moeten kunnen doorgaan in de leegstaande kerken in Rotselaar. "Dat is een duidelijke vraag. Met de nodige creativiteit en met respect voor de historiek van de gebouwen kunnen kerken (opnieuw) bijzondere ontmoetingsplekken worden."

“Burgerparticipatie is voor ons enorm belangrijk. Wij gebruiken de antwoorden van de inwoners om ons programma voor de gemeenteraadsverkiezingen op af te stemmen en verspreiden de resultaten onder alle politieke groeperingen in ons dorp“, besluit gemeenteraadslid Maarten Mommaerts.

Het volledige rapport kan je raadplegen op: https://www.burgersaanhetstuur.be/de-31

Lees meer over