Wordt er in Leuven een ‘Rousseauke’ gepresteerd?

1 juli 2024 | 11u39 | Gepost door redactie
cartoon

De Vlaamse, federale en Europese verkiezingen zijn achter de rug en het lijkt er zowaar op dat er – naar Belgische normen – behoorlijk snel regeringen gevormd kunnen worden. Blijft de vraag: zal de samenstelling invloed hebben op de lokale verkiezingen van 13 oktober?

De kiezer heeft de kaarten geschud op 9 juni en ze liggen beter dan verwacht. N-VA hield ondanks een licht verlies stand en kon zo voorkomen dat Vlaams Belang de grootste partij werd in Vlaanderen. Een meevaller, ook voor voorzitter Bart De Wever die er toch niet gerust in was. Eveneens opvallend: de vooruitgang van Vooruit waardoor ze mee op de eerste rij staat om deel te nemen aan de Vlaamse én federale regering. Slechts één klein probleem: de Waalse tegenhanger PS kiest voor de oppositie en zo zou Vooruit de enige linkse partij worden in de nieuwe coalitie. 

Het stond al snel in de sterren geschreven dat de Vlaamse socialisten hun huid duur zouden verkopen in een Vlaamse coalitie met N-VA en CD&V die op federaal niveau aangevuld zou worden met MR en Les Engagés. Dat gezegd zijnde ziet het ernaar uit dat er relatief snel nieuwe regeringen op de been gebracht kunnen worden en gezien de historiek van erg lange regeringsonderhandelingen is dat alvast goed nieuws. Of het ook goed nieuws is voor uw portefeuille blijft nog maar de vraag want er zal stevig bespaard - of/en extra belast - moeten worden in de komende legislatuur, eender hoe. Toch overheerst in de politieke coulissen het gevoel dat een drama is afgewend en dat de zwarte golf voorlopig is afgeblokt. De grote uitdaging is dan ook om een eerlijk beleid te voeren, met echte prioriteiten die de kiezer bij de volgende verkiezingen niet in de armen van Vlaams Belang/PVDA zal duwen. Of ook: als de regeringen te diep in de portefeuille van de mensen gaan tasten om de rekeningen op orde te krijgen, bestaat het risico dat de kiezer de rekening terugstuurt bij de volgende stembusgang, ten voordele van radicaal-rechts en radicaal-links. Niet per se uit ideologische overwegingen maar wel uit protest tegen de dalende levensstandaard. 

Hebben de recente politieke ontwikkelingen nu grote gevolgen op lokaal niveau? Niet noodzakelijk, al wordt er wel gefluisterd dat het een goede zaak zou zijn als ook de lokale besturen zo veel mogelijk een afspiegeling worden van de Vlaamse coalitie. In heel wat steden en gemeenten behoort dat tot de mogelijkheden maar Gent en Leuven zijn de uitzonderingen. In die beide steden heeft Groen immers nog een stevige basis. In Leuven droomt N-VA er bijvoorbeeld van om Groen uit de coalitie te duwen en zelf deel te worden van een stadsbestuur met Vooruit en CD&V. Niet onmogelijk maar evenmin een evidentie. Meer zelfs, een zware opdracht. Feit is dat Vooruit als grote favoriet richting 13 oktober trekt en dat de lokale verkiezingen in Leuven wellicht geen grote verrassingen zullen opleveren. Anderzijds heeft elke verkiezing wel een verrassing in petto. Wie weet is die te vinden bij een lijstduwer die het tot schepen schopt - eentje van christelijke signatuur bijvoorbeeld - want op 13 oktober zijn de persoonlijke scores van de politici meer dan ooit van tel. Afwachten of er in Leuven ook een ‘Rousseauke’ wordt gepresteerd…

Bart Mertens

Lees meer over