KU Leuven vraagt actievoerders om bezetting ‘de Nieuwe Valk’ te beëindigen

Protest Palestina

Sinds 13 mei bezetten actievoerders het gebouw ‘de Nieuwe Valk’ van KU Leuven. Zo protesteren ze tegen de lopende samenwerkingen tussen KU Leuven-onderzoekers en Israëlische onderzoeksteams.

Hoewel KU Leuven dergelijke bezettingen niet kan goedkeuren, heeft de universiteit zich genoodzaakt gezien de aanwezigheid van de actievoerders tijdelijk te gedogen. De universiteit ging ook meermaals in gesprek met hen. "De universiteit is immers bij uitstek een plaats voor open dialoog en debat, met ruimte voor kritische stemmen, respect voor elkaar, voor andere meningen en met oog voor ieders veiligheid en welzijn", zegt de KU Leuven woordvoerder.

De campus wordt intensief gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Gelet op de blokperiode en de examens heeft KU Leuven vooral getracht de sereniteit zoveel mogelijk te bewaren. "De voorbije weken heeft de universiteit dan ook getracht om de fysieke en sociale veiligheid van zowel de actievoerders als van alle andere collega’s en studenten te bewaken. Echter, gezien het gebouw niet voorzien is op een wekenlange bezetting met overnachtingen, heeft de universiteit hiervoor extra mankracht en middelen moeten inzetten. Extra toezicht was nodig gezien de actievoerders niet konden verzekeren dat de gemaakte afspraken over het gebruik van de ruimte steeds werden nagekomen, met onder meer enkele incidenten inzake veiligheid en hygiëne als gevolg. In alle omstandigheden blijft KU Leuven als eigenaar immers verantwoordelijk voor algemene veiligheid, de brandveiligheid en de gezondheid van collega’s en studenten in de eigen gebouwen en terreinen. Daarnaast zijn vele normale campusactiviteiten, zoals examens, seminaries en congressen, noodgedwongen verplaatst, zodat de blok- en examenperiode in juni zo sereen mogelijk konden verlopen voor alle collega’s en studenten. Ook dit vergde achter de schermen heel wat inspanningen en flexibiliteit."

KU Leuven blijft inzetten op respectvolle dialoog, maar stelt vast dat alle extra inspanningen om de bezetting veilig te laten verlopen, niet houdbaar zijn op lange termijn. "Met de zomerpauze in het vooruitzicht kan de universiteit de fysieke en sociale veiligheid van zowel actievoerders als andere collega’s en studenten niet voldoende bewaken. Daarom heeft KU Leuven de actievoerders deze ochtend gevraagd om de Nieuwe Valk uiterlijk op 1 juli 2024 om 18 uur te verlaten en terug beschikbaar te stellen voor de kerntaken waarvoor het bedoeld is: onderzoek en onderwijs." Met deze timing wil de universiteit het gebouw tijdig terug beschikbaar kunnen stellen voor collega’s en voor studenten die deelnemen aan de derde examenzittijd.

De universiteit benadrukt dat ze blijft openstaan voor een respectvolle dialoog met de actievoerders, maar gelooft niet dat een dergelijke bezetting daartoe bijdraagt. "Er bestaan tal van constructieve manieren om meningen te uiten en verschillen in standpunten kenbaar te maken. Het einde van de bezetting betekent dan ook geenszins dat er geen ruimte meer is voor uiteenlopende standpunten. De universiteit wijst ook op haar oproep om te focussen op de heropbouw van academische capaciteit in Gaza en voor concrete hulp voor de studenten, onderzoekers en universiteiten uit de Palestijnse bezette gebieden. De universiteit wil zich daar ten volle op richten, en nodigt de actievoerders uit om daar ook aan bij te dragen."

Eerder moesten medewerkers van de KU Leuven zich al verschansen in hun eigen gebouw nadat er pro-Palestijnse betogers het pand waren binnengedrongen. Er werden ook al pro-Palestijnse leuzes op de Universiteitsbibliotheek aangebracht. KU Leuven hoopt dat deze acties stoppen. 


 

Lees meer over