KU Leuven dreigt met uitzetting actievoerders zeggen door te gaan

bezetters

De actievoerende studenten van de KU Leuven moesten tegen maandagavond 18 uur gebouw De Valk, dat ze sinds 13 mei bezet houden, verlaten. 

Het verzoek tot uitzetting van de KU Leuven kwam voor de studenten als een verrassing. "Twee weken geleden zei de KU Leuven nog geen stappen te ondernemen, omdat er toen volgens hen geen overlast was. De vraag tot vertrek was ook de eerste rechtstreekse communicatie van de KU Leuven naar de bezetters in de afgelopen maand. Dit terwijl de bezetters de rector opnieuw hebben uitgenodigd in hun kamp en andere pogingen hebben ondernomen om de open dialoog aan te gaan waar de KU Leuven zo graag over spreekt", laten de bezetters weten.

In hun persbericht spreekt de KU Leuven over afspraken die met de bezetters zouden zijn gemaakt. "De regels die de KU Leuven heeft opgelegd, zijn echter eenzijdig gecommuniceerd en nooit in samenspraak met de studenten opgesteld. De studenten benadrukken dat ze zelf een actie-consensus hebben opgesteld en er steeds voor hebben gezorgd dat de bezetting vreedzaam, veilig en met respect verloopt. Hoewel er wordt gesproken van enkele incidenten inzake veiligheid en hygiëne, betreuren we deze uitspraak ten zeerste. De bezetting is te allen tijde zonder ernstige problemen in verband met veiligheid en hygiëne verlopen," zeggen ze. "Er waren continu shifts met mensen die toezagen op de veiligheid en de hygiëne."

Studenten gaan door

De studenten benadrukken dat er onvoldoende dialoog is geweest en dat de universiteit nog steeds haar structurele samenwerkingen met universiteiten die medeplichtig zijn aan de genocide in Gaza, behoudt. "Gezien de KU Leuven nog steeds kiest om samen te werken met deze medeplichtige instellingen, de genocide in Gaza door de apartheidsstaat Israël niet erkent en onvoldoende transparant is over haar samenwerkingen met Israël, zien we ons genoodzaakt om onze strijd vreedzaam voort te zetten. Wij gaan door tot de KU Leuven haar medeplichtigheid stopt", zegt actievoerder Samier Khaled.

De studenten hebben opgeroepen tot een grote solidariteitsactie vanavond bij de bezetting, daarbij daagden heel wat mensen op om hun steun aan de bezetting te uiten. "Om 18u, het tijdstip waarop het gebouw ontruimd moest zijn, waren de studenten nog steeds aanwezig in de Valk, wat de volgende stappen zijn is nog niet onmiddellijk duidelijk. De mogelijkheid bestaat dat het tot een ontruiming komt, maar tot dan blijven we zeker hier. We zullen erop blijven wijzen dat de KU Leuven niet ethisch en niet moreel handelt."

Lees meer over