Werchterse standen rond festivalterrein klaar voor herbruikbare beker

drankstand

De drankstanden in Werchter gebruiken voor het eerst een uniform systeem voor de herbruikbare beker. Het systeem kwam tot stand dankzij een samenwerking tussen de gemeente en de standhouders.

Al jaren zijn de drank- en eetstanden van lokale verenigingen een vaste waarde in de straten rond het festivalterrein in Werchter. Ze dragen bij aan de zomerse festivalsfeer en samen met vele vrijwilligers kunnen ze op die manier inkomsten verzamelen om hun werking te financieren, wat het bloeiende verenigingsleven in Rotselaar rechtstreeks ten goede komt.

Sinds dit jaar is het verplicht om herbruikbare bekers te gebruiken. Die regelgeving komt er in navolging van de Europese richtlijn die eenmalige plastic bekers en voedselverpakkingen afbouwen. Aanvankelijk was er bij de standhouders wat ongerustheid over de nieuwe regelgeving. De voorbije maanden werd daarom in een werkgroep een uniform systeem uitgewerkt voor de herbruikbare bekers met waarborgsysteem.

“We zijn als gemeente tevreden dat we samen met de standhouders en aanbieder Festicup een systeem hebben kunnen uitwerken waar iedereen achter staat”, zegt burgemeester Jelle Wouters. “Bovendien hebben we beslist om bij de lancering van een nieuw systeem de standhouders extra te ondersteunen en de drankstanden dit jaar vrij te stellen van de standplaatsvergoeding.”

Hoe werkt het?

Het systeem van herbruikbare bekers met waarborg is een overkoepelend systeem dat alle drankstanden gebruiken. Bij aankoop van consumptie in herbruikbare beker, betaal je slechts 0,50 euro waarborg extra. Nadien kun je die beker inruilen bij een volgende bestelling, of je waarborg terugvorderen via een digitaal waarborgsysteem zonder transactiekosten. Omdat alle drankstanden en cafés in Werchter hetzelfde systeem gebruiken, maakt het niet uit bij welke stand je dit doet. Dat zorgt voor de bezoekers voor een groot gebruiksgemak.

“De gemeente Rotselaar is ervan overtuigd dat de uitgewerkte regeling een goed en gebruiksvriendelijk systeem is voor zowel de standhouders als de bezoekers. Zo wordt de toekomst van de standen verzekerd, dit jaar en ook in de toekomst”, zegt burgmeester Jelle Wouters.

Standen open bij concert Bruce Springsteen

Omdat de standen al opgebouwd zijn voor Rock Werchter, kregen de standhouders de mogelijkheid om uitzonderlijk ook tijdens het dagconcert van Bruce Springsteen op dinsdag 2 juli hun stand uit te baten. De standen zijn de hele dag open. Het is dus zeker de moeite om voor de avondspits al naar Werchter af te zakken en al in de sfeer te komen.

De Haachtsesteenweg, het kruispunt Werchter-Brug en de andere straten worden afgesloten voor verkeer vanaf 13 uur. De fiets is het snelste en handigste vervoersmiddel voor wie in de regio woont. Er is langs elke grote invalsweg een gratis, 24 op 24 uur bewaakte fietsenparking en de capaciteit werd uitgebreid. Kom je met de auto en kocht je een parkeerticket? Gebruik dan de QR-code op de parkingvoucher voor de beste route.

Lees meer over