Gemeente Rotselaar en politiezone BRT willen vermiste personen met dementie sneller opsporen

20 september 2024 | 12u57 | Gepost door annpeeters
politie

Tijdens de week van de dementie zet de gemeente Rotselaar het project ‘Vermissing en Dementie’ in de kijker. Met dat project kan de politiezone BRT, met behulp van persoonsgegevens en noodzakelijke informatie, de zoektocht naar een vermist persoon met dementie aanzienlijk versnellen.

In Vlaanderen zijn er ongeveer 100.000 personen met dementie. Daarvan verblijft zo’n 70 procent thuis, onder de zorg van hun partner of een naaste en 30 procent verblijft in een woonzorgcentrum of een aangepaste voorziening. Het project ‘Vermissing en Dementie’ is een samenwerking tussen het Lokaal Dienstencentrum en de politiezone BRT. Door noodzakelijke informatie vooraf te verzamelen, wordt de zoektocht naar een vermist persoon met dementie aanzienlijk versneld.

Project ‘Vermissing en Dementie’

Het project ‘Vermissing en Dementie’ werd uitgewerkt om een efficiënte werking te bevorderen. De gemeente stimuleert familie en betrokkenen om infofiches te laten invullen en te bezorgen aan de politie. De verschillende partijen, zoals familie, de thuiszorgdiensten, dokters, woonzorgcentra, thuisverpleegkundigen, dagcentra en mantelzorgers worden zo actief betrokken bij het project. Dat creëert een breder draagvlak om noodzakelijke informatie te verzamelen.

“Als een persoon met dementie vermist is, gaat er vaak veel kostbare tijd naar het zoeken van persoonsgegevens en noodzakelijke informatie”, zegt schepen van Gezondheid Bart De Vos. “Met het project ‘Vermissing en Dementie’ verzamelen we proactief gegevens, zodat de politie snel te werk kan gaan bij een verdwijning. Op die manier werken we samen aan een veilige omgeving voor personen met dementie en hun mantelzorgers.”

Wie iemand kent met zorgnoden zoals dementie kan via het Lokaal Dienstencentrum of de politie een infofiche laten invullen, of je kunt zelf aan de slag met de infofiches op de website van de gemeente Rotselaar (www.rotselaar.be/dementie).

 

Lees meer over