Infrabel voert grote infrastructuurwerken uit tussen Leuven en Mechelen in de slotweken van de grote vakantie

investeringen

Tijdens de zomer voert Infrabel in de tweede helft van augustus verschillende grote infrastructuurwerken uit op de spoorlijn tussen Mechelen en Leuven. Van 19 augustus tot en met 1 september zal hierdoor tijdens de weekdagen geen treinverkeer mogelijk zijn tussen de stations van Mechelen en Wespelaar-Tildonk. In de weekends zal het treinverkeer onderbroken zijn tussen Mechelen en Leuven. NMBS voorziet een aangepaste treindienst met vervangbussen voor de reizigers.

Combinatie van verschillende grote infrastructuurwerken

Infrabel maakt van deze onderbreking van het treinverkeer op de spoorlijn Mechelen – Leuven gebruik om een maximum aan verschillende werken te combineren, zoals bijvoorbeeld de vernieuwing van sporen, bovenleiding en seininrichting. Infrabel voert deze werken uit om de veiligheid, betrouwbaarheid en kwaliteit van het treinverkeer te kunnen blijven garanderen ten voordele van de spoorklanten.

Hier is een overzicht van de werkzaamheden

Zone Mechelen - Muizen: Infrabel vernieuwt er onder meer de sporen en wissels ter hoogte van het station Muizen. De seininrichting en de bovenleiding worden aangepast aan de gewijzigde spoorconfiguratie. 

Zone Muizen - Hever: vernieuwing van de spoorbrug over de eerste arm van de Barebeek, vervanging van de spoorbrug van de Overstromingsbeek door een kleine faunatunnel, voorbereiding voor de volledige vernieuwing van de spoorbrug van de tweede arm over de Barebeek, vernieuwing van de spoorstaven en dwarsliggers van de overweg Willendriesstraat.

Zone Hever - Boortmeerbeek: Infrabel vernieuwt er de bovenleiding (afrol van nieuwe bovenleidingsdraden) en breekt de oude bovenleidingspalen af. Naast het perron in het station Hever aan de kant van Leuven. Daar wordt de duiker, dat is een kleine constructie waarlangs een beek onder het spoor doorgaat, van de Zwarte Beek volledig vernieuwd.

Zone Boortmeerbeek - Haacht: Infrabel vernieuwt hier de bovenleiding onder andere nieuwe bovenleidingspalen en balken, met behulp van een werktrein.

Zone in Haacht en Wespelaar: Infrabel werkt hier aan de vernieuwing van de sporen en zorgt voor een volledige vernieuwing van de overweg Stationsstraat aan het station Haacht. De overweg zal afgesloten zijn van 23 augustus vanaf 22 uur tot 2 september tot 5 uur voor alle verkeer dus inclusief voor voetgangers en fietsers. Er is plaatselijk een omleiding voor het wegverkeer voorzien in samenspraak met de gemeente Haacht en de verkeerspolitie.

Zone Haacht - Leuven: Infrabel vernieuwt er de bovenleiding onder meer het plaatsen van nieuwe palen, afrollen van rijdraad, kabels, … en breekt de oude bovenleidingsconstructies af.

Zone Hambos - Leuven: Infrabel maakt van deze lijnonderbreking gebruik om er ook voorbereidende werken uit te voeren voor de vernieuwing van de sporen in november.
 

Beperking van hinder en informeren van buurtbewoners en gemeenten

Tijdens deze werkzaamheden wordt er een combinatie van zware en kleine werktuigen ingezet, rijden er werktreinen aan en af voor de aanvoer van materiaal en ballast (steenslag), worden er kranen en machines gebruikt, … . Infrabel doet er alles aan om de hinder voor de omwonenden zoveel mogelijk te beperken. De buurtbewoners en de betrokken steden/gemeenten worden ruim vooraf geïnformeerd over deze werkzaamheden. 

Aangepaste treindienst voor reizigers

Als gevolg van deze werken zal er van 19 augustus tot en met 1 september tijdens de weekdagen geen treinverkeer mogelijk zijn tussen de stations van Mechelen en Wespelaar-Tildonk. In de weekends zal het treinverkeer onderbroken zijn tussen Mechelen en Leuven. NMBS voorziet een aangepaste treindienst met vervangbussen voor de reizigers. Reizigers vinden alle informatie via de routplanner op de website en via de app.

Werken spoorlijn

Lees meer over