Twee 12-jarigen en één 13-jarige opgepakt voor brandstichting sporthal Hoegaarden

28 juni 2024 | 16u12 | Gepost door redactie
Brand Hoegaarden

Twee twaalfjarigen en een dertienjarig, die eerder gearresteerd werden in het onderzoek naar de brand in de sporthal in Hoegaarden, ontkennen iets te maken te hebben met het incident en leggen tegenstrijdige verklaringen af.

De brand brak donderdagavond uit in een vuilnisbak en verspreidde zich snel. Toen de brandweerlui ter plaatse kwamen bleek de brand al te zijn overgeslagen naar het overstekende gedeelte van het dak van de sporthal en verslechterde de toestand met de seconde. Even later was de sporthal volledig omgeven door rook en sloeg de brand uit naar het volledige pand. Omdat de rookontwikkeling zeer fel was, kon de brandweer de brand enkel van buitenaf benaderen.  

Omstreeks 18.45 uur werd besloten om de sporthal gecontroleerd te laten afbranden en er vooral voor te zorgen dat de brand niet naar de achterliggende woningen zou overslaan. Het lokaal van het jeugdhuis "De Klup" is eveneens verloren gegaan. 

Brand opzettelijk aangestoken

Het Leuvense parket stelde een branddeskundige aan die deze ochtend, samen met mensen van het labo, ter plaatse ging om de oorzaak van de brand te onderzoeken. Volgens de eerste bevindingen van de branddeskundige werd de brand in de vuilnisbak opzettelijk aangestoken en sloeg dit over op de sporthal met het gekende gevolg. Tijdens de brand was er niemand in de sporthal aanwezig. 

Verdachten ontkennen elke betrokkenheid

In de loop van donderdagavond werden twee jongens van twaalf jaar en één jongen van dertien jaar uit de regio gearresteerd. De drie jongens werden in de loop van de dag door de politie verhoord. In hun verhoor ontkennen zij alle drie de brand te hebben gesticht. Hun verklaringen lopen uiteen wat ieders aandeel betreft. De recherche van politiezone Getevallei zet het onderzoek volop verder onder leiding van het parket om de precieze omstandigheden van het ontstaan van de brand te achterhalen. 

Het parket van Leuven heeft de jeugdrechter gevorderd voor feiten van opzettelijke brandstichting. De drie minderjarigen dienen te verschijnen bij de jeugdrechter op haar kabinet, samen met hun ouders en raadsman. In afwachting van de kabinetszitting heeft de jeugdrechter de sociale dienst de opdracht gegeven om een onderzoek naar de leefsituatie van de jongeren uit te voeren. De sociale dienst zal dus van de tijd tot de kabinetszitting gebruik maken om gepaste voorwaarden of maatregelen te adviseren aan de jeugdrechter.  

Lees meer over