Vrijspraak voor Leuvense chirurg na verkeerd uitgevoerd rectaal onderzoek

25 juni 2024 | 15u05 | Gepost door redactie
Vier verdachte dieven betrapt in Leuven en Bertem

Het Brusselse hof van beroep heeft een chirurg van het UZ Leuven vrijgesproken voor onopzettelijke slagen en verwondingen. De man had het bij een rectaal onderzoek letterlijk bij het verkeerde einde. Hij penetreerde de vagina van een patiënte in plaats van het rectum. Het slachtoffer diende klacht in.

Het onderzoek vond plaats op 13 oktober 2018, zo wisten ze bij de VRT. Het slachtoffer, een toen 31-jarige vrouw uit Beveren werd toen op de spoeddienst van het UZ Leuven opgenomen met hevige pijnen in de buik. Na een eerste onderzoek, voerde ook een 36-jarige chirurg een rectaal onderzoek uit, maar dat verliep niet zoals voorzien. “Ik ben afgegleden”, klonk het bij de beklaagde achteraf.

De correctionele rechtbank in Leuven sprak de man in eerste instantie vrij, tot verbijstering van zowel de vrouw als het openbaar ministerie. Op het proces in beroep verklaarde de betrokken chirurg dat hij zich had vergist. “De afstand tussen de anus en de vagina is miniem en de minste afwijking kan dit tot gevolg hebben”, klonk het.

Het Brusselse hof van beroep was van oordeel dat de man niet foutief had gehandeld en sprak hem vrij.

Lees meer over