Zo'n zeventig bestuurders krijgen rijverbod en boete van rechter voor gsm'en achter het stuur

Gsm achter stuur

Ongeveer zeventig chauffeurs kregen deze woensdag op de Leuvense politierechtbank minstens 15 dagen rijverbod en een minstens 240 euro boete. Het was de eerste van zeven themazittingen rond gsm’en achter het stuur, zo wist persbureau Belga.

De meesten meldden dat ze niet wisten dat ze iets fout deden: ze waren niet aan het telefoneren met hun gsm, maar hielden hun mobieltje wel in hun hand of op hun schoot.

Anderen gebruikten hun gsm voor een rood licht of voor een gesloten overweg. Een verpleegkundige die in 2022 ook al betrapt werd op gsm’en achter het stuur kreeg een boete van 280 euro en een rijverbod van 21 dagen. Ook een man die op een speedpedelec reed en opgemerkt werd met zijn gsm in zijn hand, kreeg op zijn beurt 240 euro boete en  van 15 dagen rijverbod.

De andere themazittingen rond gsm-gebruik achter het stuur vinden plaats op 5, 6, 9, 13, 16 en 18 september. Er staan steeds zeventig à tachtig personen terecht. Het parket van Leuven houdt in september bovendien een actiemaand rond gsm’en in de wagen, waarbij de politie extra controles zal uitvoeren.

Het is de vijfde keer dat het Leuvens parket een dergelijke actie voert. Bij de vorige actie, in maart 2024, werden 600 bestuurders betrapt. 

Lees meer over