Leuven wil Fluvius-site aankopen

Fluvius

Stad Leuven wil de Fluvius-site aan de Aarschotsesteenweg ​ aankopen. Met de geplande aankoop kan de stad haar plannen voor de centralisering van alle operationele diensten realiseren.

De stad heeft langs de Aarschotsesteenweg al een locatie van waaruit de dienst stadsreiniging werkt. Met de Fluvius-site erbij zal ze daar bijna drie hectare extra ruimte ter beschikking hebben. Die ruimte zal ze inzetten als werk-, opslag- en vergaderplaats voor de medewerkers van de buitendiensten. Die zullen dan vanuit hun nieuwe centrale werkplaats de stad intrekken.

“We zoeken al lang een gezamenlijke ruimte voor de medewerkers die elke dag op het terrein in de stad werken, zoals de dienst stadsreiniging, de groendienst, de dienst beheer en onderhoud van het openbaar domein en het facilitair beheer. Zij zitten momenteel verspreid over de stad. Als we hen op één gezamenlijke locatie huisvesten, dan kunnen zij ruimte, materiaal en ervaring delen. Dat is efficiënt en motiverend voor de medewerkers”, zegt schepen van Openbare Gebouwen Lalynn Wadera (Vooruit).

De stad legt de intentie om de Fluvius-site aan te kopen vanavond ter goedkeuring voor aan de gemeenteraad. Als die haar goedkeuring geeft, kan de aankoop formeel doorgaan. De stad zal daarvoor dan 10.695.000 euro vrijmaken. ​

Fluvius-site
Op de Fluvius-site staat er momenteel een kantoorgebouw met enkele loodsen en er is ook een ruime parking. De medewerkers van Fluvius verhuizen op termijn van Leuven naar hun site in Lubbeek, waar op dezelfde locatie een nieuw regiokantoor zal gebouwd worden. Zo zal Fluvius zijn werking voor de regio Hageland-Dijle ook op één locatie centraliseren.

Timing en werken
Fluvius blijft nog in de gebouwen tot einde 2027. Vanaf begin 2028 begint de stad met de herinrichtingswerken. “Intussen zullen wij al starten met de planning van die werken. Dat begint met een uitgebreide ronde bij de diensten die de gebouwen gaan gebruiken. We willen in eerste instantie goed begrijpen wat zij nodig hebben om hun werk optimaal te kunnen uitvoeren. Op basis daarvan zullen we de site herinrichten”, besluit schepen Wadera. “De echte verhuis is dus niet voor morgen, maar we starten wel met de voorbereidingen.”

Lees meer over