Huldenberg schaft voorrang van rechts af op hoofdwegen

Leuvensebaan

Tijdens de gemeenteraad van juni, werd beslist om de voorrangsregeling van rechts op de hoofdwegen af te schaffen en de wegencategorisering vast te leggen. Deze beslissing is een belangrijke stap vooruit in het verbeteren van de verkeersveiligheid, van vlottere verkeerssituaties en een duidelijke uniforme reglementering binnen onze gemeente.

De nieuwe wegencategorisering verdeelt het wegennet in Huldenberg in drie categorieën

Dragend netwerk: Dit betreft de interlokale wegen, de N253, in beheer door agentschap Wegen en Verkeer.  Lokale ontsluitingswegen: De verbindingswegen tussen de verschillende deelgemeenten en naburige gemeenten. Waaronder de Wolfshaegen, Leuvensebaan, de Limburg Stirumlaan, Langestraat, Kaalheide, A. Goossensstraat, Steenbeekstraat, Potterstraat, Holstheide, Neerpoortenstraat, Vijverstraat, Veeweidestraat, enz. 
Erftoegangswegen: Alle overige wegen die niet onder de bovenstaande categorieën vallen. Deze categorisering, zoals vastgelegd in de bijbehorende kaart, zorgt voor duidelijkheid en een vlottere verkeersdoorstroming.

Aangepaste Voorrangsregeling

Vanaf 1 november 2024 zal een nieuwe voorrangsregeling van kracht worden. Wegen met een hogere categorisering hebben voorrang op wegen met een lagere categorisering. Bij ontsluitingswegen met dezelfde categorisering krijgt één van de twee voorrang, aangeduid met de bijhorende verkeerstekens. In uitzonderlijke situaties bekijken we met het lokaal bestuur eventuele afwijken van deze voorrangsprincipes om de veiligheid op specifieke kruispunten te garanderen.

Veiligheid en duidelijkheid voorop

Het gemeentebestuur laat deze aanpassingen bijdragen aan een veiligere en vlottere verkeerssituatie binnen de gemeente. De nieuwe categorisering en voorrangsregels zorgen voor duidelijkheid voor alle weggebruikers, wat de verkeersveiligheid ten goede komt.

Lees meer over