Vandalen vernielen vangkooi voor everzwijnen

Everzwijn in Huldenberg Agentschap Natuur en Bos

De medewerkers van het Everteam van het Agentschap voor Natuur en Bos stelden vast dat één van hun vangkooien voor everzwijnen in Huldenberg ernstig beschadigd werd. Vandalen schakelden de camera’s uit, beschadigden het valmechanisme, vernielden de ontvangstantenne en de bedrading van de bedieningskast en verwijderden de batterij.

Ondanks bejaging en preventie groeit de populatie everzwijnen in Vlaanderen. Daardoor ontstaat er overlast, vooral in Limburg, Antwerpen en Vlaams-Brabant. 

Om oplossingen te vinden voor dit probleem heeft het Agentschap voor Natuur en Bos geëxperimenteerd met vangkooien voor everzwijnen. Daaruit bleek dat vangkooien een efficiënte en effectieve bijkomende methode kunnen zijn om het aantal everzwijnen te reduceren en zo de schade te minimaliseren. De wetgeving laat het gebruik van vangkooien ook toe.

"Het Agentschap Natuur en Bos deed aangifte van deze beschadigingen bij de politie. Natuur en Bos kan geen begrip opbrengen voor deze vernielingen. De aanpak van overlast door everzwijnen vraagt om aangepaste jachtmethoden. De keuze voor vangkooien in deze gebieden is een weloverwogen en wetenschappelijk onderbouwde keuze. De voordelen van vangkooien zijn duidelijk en hebben op meerdere plaatsen hun nut bewezen. Zo is er door de inzet van deze kooien weinig verstoring, we meerdere dieren tegelijk vangen met een korte actie, de vangkooien zijn selectief voor everzwijnen. Voorts kan doden kan op een veilige manier gebeuren, maximaal rekening houdend met dierenwelzijn", klonk het bij het Agentschap Natuur en Bos.

Natuur en Bos rekent erop dat deze vorm van vandalisme stopt en de politie resultaat kan boeken. Daarnaast geeft Natuur en Bos ook aan steeds bereid te zijn tot dialoog om bezwaren of bedenkingen bij de aanpak van de overlast door everzwijnen te bespreken.

Lees meer over