In Oud-Heverlee geeft Samen het initiatiefrecht door, Club CD&V krijgt nu kans om coalitie te vormen

Woordkunst dit jaar thema voor kunstwerk aan de Kunst-dam

Op 13 oktober werd SAMEN de grootste partij in Oud-Heverlee. De kiezer heeft de kaarten niet eenvoudig geschud. “It takes Three to tango”, elke coalitie vraagt de deelname van drie partijen.

Na verkennende contacten met alle politieke partijen, heeft de partij Samen de voorbije dagen intensief gewerkt aan een breed gedragen coalitie van Samen, Club CD&V en N-VA. “Deze coalitie kan rekenen op de steun van 68 procent van de kiezers. Ze vertegenwoordigt alle aspecten van het politieke spectrum, zowel links, centrum als rechts”, zo vertelt Mattias Bouckaert (Samen).

Samen ging in twee onderhandelingsvoorstellen op zoek naar inhoudelijke raakvlakken.  Zo stelt men op vlak van ruimtelijke ordening strengere spelregels voor rond  verdichting in  de dorpskernen en het beschermen van de open ruimte.  De nota voorziet ook een objectieve evaluatie van mobiliteitsmaatregelen als zone dertig.

“We hebben alles uit de kast gehaald om deze coalitie mogelijk te maken” vertelt Mattias Bouckaert. “We waren ook  bereid aan het burgemeesterschap te verzaken, moest dit de kiezel in de schoen zijn die een coalitie in de weg staat. De wetgeving laat dit immers toe. Een ploeg met samenhang, bestuurskracht en een sterk programma, gericht op het beste voor Oud-Heverlee, komt voor ons op de eerste plaats. De voorbije weken leken de partners echter eerder af te tellen, dan echte onderhandelingen te willen starten. We merkten  een afwachtende houding. Er zijn immers veel andere coalities mogelijk, zoals bijvoorbeeld een samenwerking van Club CD&V, N-VA en Pro-OH” aldus Samen. Omdat er geen echte onderhandelingen mogelijk bleken, besluit Samen vroegtijdig het initiatiefrecht neer te leggen.  

Mattias Bouckaert besluit: “Wij geven het initiatiefrecht nu door aan Club CD&V. We wachten af welke richting zij willen uitgaan: verder werken aan deze brede centrumcoalitie, dan wel een samenwerking met de huidige oppositie. Wij blijven hoopvol. Wij zijn steeds bereid om mee te werken aan elke bestuursploeg die inzet op een warm, duurzaam en sociaal beleid. Aandacht voor zorg, onderwijs, wonen, natuur en klimaat zijn daarin essentieel. We hebben in het signaal van de kiezer ook duidelijk een vraag naar bijsturing gehoord op vlak van mobiliteit en ruimtelijke ordening, en ook dat willen we oprecht ter harte nemen”.

Lees meer over