Oppositiepartijen N-VA en PVDA reageren fors op Leuvense coalitie met Vooruit, CD&V en Groen

De nieuwe bestuursploeg van Leuven.
Verkiezingen

De verlenging van de coalitie in Leuven zet niet alleen kwaad bloed bij heel wat kiezers, ook de oppositiepartijen halen scherp uit naar burgemeester Mohamed Ridouani (Vooruit).

N-VA Leuven reageert naar eigen zeggen verbouwereerd op de nieuwe coalitie. "Dat Vooruit met burgemeester Ridouani een overtuigende overwinning boekte, hoeft geen betoog. Maar dat de Leuvense kiezer massaal de partij Groen verliet is ook kristalhelder. Waarom de overwinnaar van de verkiezingen geen rekening houdt met het signaal van de kiezer is een raadsel", zegt N-VA-lijsttrekker Zeger Debyser. “Leuven staat nochtans voor grote maatschappelijke en financiële uitdagingen in de zin van wonen en infrastructuur, die best met een brede, verbindende coalitie worden aangepakt waarin zoveel mogelijk Leuvenaars van het brede politiek spectrum zich herkennen. Het wordt stilaan een droevige traditie dat in Leuven de tweede grootste partij en de stem van de centrum-rechtse kiezer links wordt gelaten", meent hij. 

“In de debatten bleek nochtans dat Groen in Leuven afdrijft naar extreem-links met onder meer voorstellen voor een bedrijfsbelasting en een geforceerde verhuis van senioren uit grote woningen. CD&V was bij monde van de heer Vansina dan weer bijzonder kritisch over het mobiliteitsbeleid van Groen en eiste alvast het terug openstellen van de Burchtstraat. En wat te denken van de continuïteit van het beleid : zou dit op de vermaledijde Bruulparking 2.0 in de benedenstad slaan, die Groen blijkbaar dolgraag wil realiseren? Het moet zijn dat het vooruitzicht van een grote linkse-groene coalitie en de daarbij horende schepenmandaten, overtuigender was dan de stem van de centrum- en centrum-rechtse kiezer. Onder links verdelen boven verbinden, blijkt het motto van deze nieuwe Groen-linkse coalitie in Leuven. Wij vrezen dat 'Meer met Mo' (de naam van de verkiezingscampagne van Ridouani, red.), meer van hetzelfde zal zijn, met meer boetes, meer belastingen en meer schulden, meer fietsendiefstallen en meer verkeersellende, meer sociale fraude en meer polarisatie in de woonwijken. Wij nemen de handschoen op en beloven een correcte maar stevige oppositie", aldus nog Debyser.

Anton Nilis haalde voor PVDA een zetel in Leuven. Ook het kersvers gemeenteraadslid toont zich scherp voor de coalitie. "Dit zal een verderzetting zijn van de vorige. Wij zijn benieuwd naar het bestuursakkoord met concrete plannen. Wat alvast duidelijk is, is dat er nood is aan betaalbaar wonen in Leuven. Zowel Vooruit als Groen deelden die bezorgdheid in de debatten. In het programma van Groen lazen we zelfs dat zij net als ons willen dat projectontwikkelaars verplicht worden meer betaalbare woningen te bouwen. Wij zullen daar dus alleszins voor blijven opkomen en op tafel kloppen opdat het niet bij verkiezingspraatjes blijft.” Daarnaast is er volgens de PVDA werk aan de winkel wat mobiliteit betreft. Het feit dat er expliciet wordt vastgehouden aan parking Benedenstad, is niet wat Nilis in gedachten had: “We hebben geen nood aan een peperdure nieuwe centrumparking schuin onder park de Bruul. Wij willen dat er werk wordt gemaakt van meer, beter en zelfs gratis openbaar vervoer in combinatie met de uitrol van randparkings.”

Ook huidig schepen van Handel Johan Geleyns (CD&V) is niet tevreden met deze coalitie. Hij vertelde dat hij de beslissing om Groen er weer bij te nemen niet kon smaken en laat daarom een schepenpost links liggen.

Lees meer over