Rolstoelatlete Cécile Goens pakt Belgische titel en mikt op het WK in Japan: "Zoals Marieke Vervoort"

Cécile Goens in Leuven

Wheelster Cécile Goens (20) uit Linden won op het Belgische kampioenschap indoor atletiek in Gent een gouden medaille. Ze deed dit op de 60 meter en pakte tegelijk ook uit met een Belgisch record in haar categorie T33. Ze staat momenteel derde op de wereldranglijst en is de zus van Leuvense hockeyster Marie Goens, haar jongere zus Lea doet ook aan hockey bij KHC Leuven.

Op het BK indoor werd ze voor de tweede keer kampioene, het was de derde keer ooit dat haar 60 meter voor wheelers op het programma stond. Ze werd in Zwitserland wereldkampioene bij de U17 en werd nationaal kampioene op het nationaal kampioenschap 200 meter outdoor. Een basisrolstoel om dit allemaal te realiseren kost trouwens minimaal 6.000 euro.

Cécile begon op haar zesde met een groepje met rolstoelbasketbal. Nadat ze even bezig waren begon basketbalclub Leuven Bears hier ook mee en werd het groepje hun eerste werking. Op haar achtste stopte ze ermee. “Ik heb ook nog een visuele beperking en dat was nogal lastig om die basketballen te ontwijken die in de richting van mijn gezicht kwamen”.

Op haar twaalfde was ze een onderdeel van de opwarmer, een demonstratierace van To Walk Again. “Ik reed toen een wedstrijd en net dat jaar waren het de Paralympics in Rio de Janeiro. Ik vond het sowieso al leuk en bekeek het op televisie en ik zag er Marieke Vervoort presteren. Jammer genoeg hadden ze op het eerste zicht geen aanbod hiervoor in ons land, gaandeweg ben ik in Gent terecht gekomen. Daar ga ik wekelijks trainen met grote namen zoals Joyce Lefevre en Peter Genyn”, aldus de twintiger die in haar middelbaar kantoor studeerde aan het Koninklijk Instituut Woluwe. “Ik leer ook veel bij van mijn trainster van de liga Mieke Van Thuyne. Op het voorbije BK stonden we met vier aan de start, dat was al veel daar waren we blij mee.”

Buiten de sport is ze vrijwilliger in WZC Dommelhof in Tielt-Winge. “Ik was ongeveer iets langer dan een jaar geleden op zoek naar vrijwilligerswerk in de buurt en toen kwam ik op het Dommelhof terecht. Dat leek me wel leuk en zij vinden het ook nog eens leuk als ik kom, dat is dus een win-winsituatie. Ik doe dat op mijn enige vrije dag van de week, maandag, die avond moet ik trouwens nog wel gaan trainen op kracht in Haacht. Ik doe dat met veel plezier en ik help de bewoners bijvoorbeeld met het eten. Soms klagen ze dat het niet lekker is, maar daar kan ik weinig aan verhelpen”, lachte kampioene Goens.

Goens' volgende doel is het WK in Japan in de lente. Als voorbereiding zit ze nog op stage in Japan, Cyprus én Zwitserland.

Lees het volledige artikel deze week in Passe-Partout Leuven.

Cécile Goens poseert fier met haar gouden plak

Lees meer over