Buurt wil in beroep gaan tegen vergunning podiumkunstenzaal in Brusselsestraat

23 augustus 2024 | 19u51 | Gepost door annpeeters
Podiumkunstensite
Het zicht vanop het nieuwe binnenplein op de bruggen. Copyright: Secchi Smith_SBA

218 ondertekenaars stuurden samen een bezwaarschrift tegen de omgevingsvergunning voor de bouw van het podiumkunstengebouw, maar kregen geen gehoor bij de bevoegde minister. Ze onderzoeken nu de mogelijkheden om in beroep te gaan.

"Met grote ontgoocheling moeten we vaststellen dat ons bezwaarschrift tegen de bouw van het PKG niet het gewenste resultaat heeft opgeleverd", zegt Albert Jacobs. "Ondanks onze uitgebreide argumentatie en de vele zorgen die we hebben geuit, heeft de minister toch besloten om de bouw toe te staan en de vergunning af te leveren. Het is duidelijk dat deze beslissing eerder politiek gemotiveerd is, dan gebaseerd op de inhoudelijke bezwaren van de gemeenschap. Dit voelt als een klap in het gezicht voor de vele 100-den betrokken Leuvenaars die hun stem hebben laten horen. We hadden gehoopt op een meer transparante en eerlijke behandeling van ons bezwaarschrift, waarbij de belangen van de mensen centraal zouden staan. In plaats daarvan lijkt de keuze te zijn ingegeven door politieke overwegingen, waarbij geen rekening is gehouden met de lokale impact. Dit roept ernstige vragen op over de manier waarop dergelijke beslissingen worden genomen. De teleurstelling is groot en het vertrouwen in de minister heeft hierdoor een flinke deuk opgelopen, zeg maar; ‘is stevig onder nul gedaald’. Het vertrouwen in het stadsbestuur stond al onder het vriespunt. Desondanks blijven we ons inzetten voor de leefbaarheid van de buurt en de wijken in de ‘Benedenstad’. Het is nog maar eens aangetoond dat met behulp van de minister, het stadsbestuur niet in het belang van bewoners heeft beslist, en andermaal opnieuw met het recht op inspraak en participatie, een loopje heeft genomen."

Geen plaats voor dergelijk project

"Met ons buurtcomité, dat alsmaar groter wordt, zullen we blijven strijden voor een stem in de toekomst van onze omgeving. Het is nu zelfs belangrijker dan ooit om als groep samen te blijven werken en onze standpunten te blijven verdedigen. Fons Roebben, die zowel aan het eerste als het tweede bezwaarschrift heeft meegewerkt om het comité te ondersteunen tegen de bouw van het PKG, deelt voor de 100% onze mening en zegt ook zwaar ontgoocheld te zijn in deze politieke beslissing van de minister. Een beslissing die niet voldoende rekening houdt met het welzijn van de bevolking. Ons verzoekschrift is zeer goed onderbouwd en verantwoord en legt de vinger op de wonde: een dergelijk project hoort niet thuis op die plaats."

De eerste vergunningsaanvraag werd in juni 2023 geweigerd door de minister, op basis van de inhoud van het eerste bezwaarschrift. Het tweede bezwaarschrift is ondertekend door 218 personen (gezinnen), maar dat werd niet in overweging genomen door minister Demir.   

Beroep

"We onderzoeken nu, samen met Fons, nog de mogelijkheden om in beroep te gaan. Dat is niet zo eenvoudig. Het kost veel geld. En dan stoot het des te meer tegen de borst, om als bewoners meerdere duizenden euro’s te moeten betalen om oneerlijke, kromme, verkeerde beslissingen van politici terug recht te trekken. We betalen al belastingen genoeg. We hebben recht op beslissingen die rekening houden met de zorgen van de bewoners. En het achterkamergedoe zijn we allang meer dan beu. De twee ingediende bezwaarschiften bevatten afdoende onderbouwde argumenten inzake de beoordeling van de milieueffecten (1. negatieve impact mobiliteit, 2. verstoorde nachtrust, 3. gecumuleerde negatieve effecten op het milieu, etc.. ) om een weigering van de vergunning uit te spreken. Eens te meer werden de belangen van de burgers opgeofferd voor de belangen van de politici die in de regering willen zitten. Wij verwerpen dan ook deze handelwijze en politieke beslissing die aantoont dat er geen rekening gehouden is met de centrumbewoners van Leuven."

Minister reageert

Leuven Actueel vroeg aan minister Demir waarom de vergunning nu wel goedgekeurd is en kregen bij monde van Nick Buysmans, communicatiemedewerker op het kabinet van Vlaams minister Zuhal Demir volgende reactie: "Er is inderdaad een vergunning verleend voor de podiumkunstenzaal. De vergunning dateert van 10 juli 2024. De vergunning werd onder andere verleend omdat het een nieuwe, beter gemotiveerde aanvraag was, de heraanleg van de Brusselstraat als semi-voetgangerszone opgenomen wordt in hetzelfde dossier en er duiding is bij een aantal parkeerplaatsen in de buurt/parkeergebouwen."

Lees meer over