Nieuwe Straathistories ‘Rondom de Pleinstraat’ gelanceerd

11 september 2024 | 09u40 | Gepost door annpeeters
buurtbewoners

Zaterdag 7 september stelde een groep bewoners uit de Bierbeekstraat en de Pleinstraat het nieuwste Straathistoriesboekje voor: Rondom de Pleinstraat.

Het is al de 14e editie in de reeks Straathistories, Leuvense buurten in woord en beeld, waarbij buurtbewoners zelf de geschiedenis van hun wijk optekenen. De publicatie is te koop voor 7 euro in de buurt, bij het Stadsarchief en Visit Leuven of online.

​Tussen Tiensepoort en Parkpoort
De 14e editie van Straathistories gaat over de wijk tussen de Tiensepoort, de spoorweg, de ring en Parkpoort met de stadsbegraafplaats en Philipssite als grote landmarks. De buurtbewoners voerden uitgebreid onderzoek, onder andere in het Stadsarchief. Ze ontdekten daarbij bijvoorbeeld dat hun buurt tijdens de Tweede Wereldoorlog een echte broeihaard van verzet was, met de familie Daman als bekendste verzetslieden. De publicatie bevat dan ook een uitgebreid hoofdstuk over deze episode, inclusief persoonlijke getuigenissen.

Ook de huidige Philipssite, die evolueerde van vliegveld via de Philipsfabriek tot kantoorgebouwen en Sportoase vandaag, komt uitvoerig aan bod. Tot slot mag het rijke handelsverleden met kappers, kruideniers, een beenhouwer, cafés, frietkoten… en het buurtleven, vroeger én vandaag, met burenhuis De Pit als spil niet ontbreken. De 40e verjaardag van De Pit was dan ook de aanleiding voor enkele buren om de krachten te bundelen en een Straathistoriesboekje over hun wijk te maken.

Straathistories creëert ontmoeting
Buurtbewoner en een van de acht leden van de Straathistoriesgroep Gerlinde De Bruycker vertelt over het maakproces: “In totaal hebben we met zo’n twintig mensen gepraat. Dat waren altijd heel gezellige ontmoetingen. Je gaat op de koffie en stelt vragen over hoe het vroeger was. Mensen vertellen graag over hun jeugd en hun herinneringen. Misschien is dat wel het mooiste deel van Straathistories. Onder het mom van een project ga je gesprekken voeren met mensen die jouw buurt als geen ander hebben gekend. Naast de andere leden van ons Straathistoriesgroepje, leerde ik zo Paul en Amelie kennen, de oudste bewoners van de straat, die slechts tien huizen verder wonen.”

Een Straathistories voor jouw buurt?
Buurtbewoners van de Voorzorgstraat en Ten Wijngaard werken intussen ook aan een Straathistories over hun buurt. Wie zin heeft om ook samen met enkele buren in het verleden van de eigen wijk te duiken, kan contact opnemen met de Erfgoedcel.

Gerlinde van Straathistories ‘Rondom de Pleinstraat’ moedigt geïnteresseerden alvast aan: “Als andere mensen geïnspireerd raken om ook een Straathistories te maken, zeker doen! Verzamel een groep rond jou, duik in de geschiedenis. Het is een engagement, maar heel tof om te doen. En zoek vooral naar de kleine histories, niet naar de grote historie - die vind je al ergens anders. Dat is voor mij de echte meerwaarde van Straathistories."

Lees meer over