Polsstokgala keert terug naar vertrouwde Oude Markt

22 augustus 2024 | 11u12 | Gepost door annpeeters
Polsstokgala

Op zaterdag 24 augustus tekenen enkele van de strafste polsstokspringers uit binnen- en buitenland in Leuven present voor het Polsstokgala. Na drie jaar aan HAL 5 keert het spectaculaire gala terug naar de Oude Markt.

Met het Polsstokgala op de Oude Markt keert een Leuvense sportklassieker terug naar zijn heimat. Een opsteker, meent schepen van sport Johan Geleyns, die de beleving rond het gala ziet toenemen. “Het Polsstokgala is altijd al een enorme publiekstrekker geweest. HAL 5 was een knappe locatie voor het kunst- en vliegwerk van het gala, maar de Oude Markt heeft toch dat tikkeltje extra. De historische setting, de terrasjes als bevoorrechte tribune… het maakt van het event, zowel voor de atleten als voor de horeca, een unieke ervaring.”

Blikvanger van het Polsstokgala wordt de Leuvense wereldtopper Ben Broeders, onlangs nog te bewonderen op de Olympische Spelen in Parijs, die met een persoonlijk record van 5,85 meter de 9e beste polsstokspringer ter wereld is. Hij krijgt in Leuven geduchte concurrentie van Nederlander Menno Vloon, die in Parijs (in tegenstelling tot Broeders) de finale bereikte en een knappe 8e plaats behaalde. Ook Vlaams kampioen Jaan Bal treedt aan, net als toppers uit de hele wereld, van Zweden over de VS tot Nieuw-Zeeland. ​

Het Polsstokgala begint zaterdag om 11 uur met een jeugdwedstrijd, gevolgd door een beloftewedstrijd om 13.30 uur. De vrouwen zijn om 16.30 uur aan beurt, waarbij het uitkijken is naar thuisspringster Elien Vekemans, Belgisch kampioene en recordhoudster met een hoogte van 4,52 meter. Zij neemt het op tegen onder meer olympisch finalistes Lene Retzius uit Noorwegen, Imogen Ayris uit Nieuw-Zeeland en winnares van het Polsstokgala in 2023 Nikola Pöschlová uit Tsjechië. Voor de organisatie van het Polsstokgala werkt de stad Leuven al jarenlang samen met atletiekclub DCLA uit Kessel-Lo.

Organisator Steven Taeleman kijkt reikhalzend uit naar zaterdag: “Dit is veruit de meest hoogstaande wedstrijd die we ooit organiseerden. Ongezien in België. We beginnen een sterke naam te krijgen in het circuit waardoor we steeds grotere namen aantrekken, ook uit het buitenland. Dat verhoogt het niveau van de wedstrijd en zorgt voor stimulerende concurrentie voor onze Belgische toppers Ben en Elien. Ze zijn beide in goeden doen dus we hopen als organisator natuurlijk dat ze het Belgisch record kunnen aanvallen. Ben en Elien kan je bij de beste van de wereld rekenen, maar we willen alle Belgische atleten een kans geven. We doen dit met veel plezier, om zo veel mogelijk atleten te laten proeven van deze unieke setting. We hopen op veel toeschouwers om hen aan te moedigen."

Lees meer over