Belgisch Solar Team verovert voor het eerst de titel in meest extreme solar challenge

Belgisch Solar Team verovert voor het eerst de titel in meest extreme solar challenge september 2024

Het Innoptus Solar Team, het studententeam van de KU Leuven maakt zijn droom waar en wint de Sasol Solar Challenge. Voor het team was het de ontbrekende overwinning nadat ze zich in oktober vorig jaar tot wereldkampioen kroonden. De wedstrijd verliep enkele dagen nek-aan-nek met het team uit Twente. De Leuvense studenten konden uiteindelijk toch een voorsprong uitbouwen en deze behouden. De Belgen trotseerden in hun laatste sprint nog stevige hellingen en druk verkeer en reden over de finish met een voorsprong van ongeveer 80 kilometer. Het is de eerste keer dat de studenten deze wedstrijd winnen.

Ontbrekende trofee

De ingenieursstudenten haalden in oktober nog de overwinning binnen op het wereldkampioenschap in Australië. Eerder zetten de teamleden ook al een wereldrecord neer. Voor de studenten was de overwinning in de Sasol Solar Challenge een ontbrekende trofee in de trofeeënkast. Twee jaar geleden nam het team al deel aan de zonnewagenwedstrijd in Zuid-Afrika. Ze eindigden toen op de tweede plaats.

De Sasol Solar Challenge wordt bestempeld als de meest extreme zonnewagenwedstrijd door de grote hoogteverschillen, het hectische verkeer, de wisselende weersomstandigheden en de duur van de wedstrijd. De wedstrijd duurt acht dagen en de zonnewagen legt meer dan 4.000 kilometer af. Dit is zowel voor de zonnewagen als het team een stevige beproeving.

Wedstrijdverloop

De eerste vier dagen waren een echte nek-aan-nekrace. De teams speelden haasje-over met elkaar. De Leuvense studenten kregen ook te kampen met wat technische problemen. Op dag vijf pakten de Belgen uit: ze reden 703 kilometer en zetten daarmee een dagrecord neer. Nog nooit eerder in de geschiedenis van de wedstrijd slaagde een team erin om zo veel kilometers af te leggen in één dag. De studenten van de KU Leuven pakten hiermee de leiderspositie en hielden deze vast tot aan de finish in Kaapstad.

Eindsprint

Voor de slotetappe vandaag moesten de teams nog enkele steile hellingen beklimmen en het druk verkeer onderweg naar Kaapstad trotseren. De ingenieursstudenten voltooiden deze uitdagende etappe vlot. De ontlading aan de finish was groot. 

Sasol Solar Challenge

De Sasol Solar Challenge wordt beschouwd als de meest extreme zonnewagenwedstrijd. ​ Het is voor het Belgische Solar Team de tweede keer dat ze deelnemen aan deze unieke uitdaging. Studententeams van over de hele wereld werden uitgedaagd om op acht dagen tijd zoveel mogelijk afstand af te leggen op zonne-energie. Het uitdagend parcours door Zuid-Afrika voorzag de teamleden van een strategische uitdaging. De Belgen stonden er aan de start als regerend wereldkampioen.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over