De man waar heel België volgende week naar kijkt: Luc Van Hilst moet eucharistieviering voor paus in goede banen leiden

paus

De pastoor van bedevaartsoord Scherpenheuvel-Zichem, Luc Van Hilst, wacht een belangrijke taak bij het bezoek van Paus Franciscus aan ons land. Hij organiseerde de eucharistieviering op zondag 29 september in het Koning Boudewijnstadion en kijkt daar best naar uit, net als anderen in onze regio. “Het is geen eer, ik zou het eerder een genoegen noemen.”

Van Hilst is blij met het bezoek van de paus aan ons land en is al maanden in de weer om een en ander in goede banen te leiden. Vrijdag 27 september bezoekt de paus het rectoraat van de KU Leuven en staat hij gelovigen te woord op verschillende plaatsen in de studentenstad, zondag gaat hij voor in de eucharistieviering in het Brusselse Koning Boudewijnstadion. “Het stemt me blij dat zo’n stadion gevuld geraakt met gelovigen. De paus is maar naar weinig Europese landen geweest. Ik ben toch al een half jaar bezig met de voorbereidingen en natuurlijk had ik hierover overleg met het Vaticaan. Voor mij is dit niet echt een eer maar eerder een dienst aan de kerk. De paus zal de eucharistie in het stadion voorgaan maar alles organiseren is best spannend. We proberen zoveel mogelijk te voorzien. Zijn bezoek is heel belangrijk, hij is tenslotte de herder van de wereldkerk en ik hoop dat hij aan mij en anderen zegt hier is de lieveheer en dat is hetgeen hij van jullie verwacht. De viering is een beginpunt van een zending van de kerk die ijvert voor liefde, hoop en geloof. Wat me optimistisch stemt is het feit dat de wereldjongerendagen kunnen rekenen op veel enthousiaste jongeren die toch nog geloven in de kerk, de drempel in lokale kerken ligt hoger”, zegt Van Hilst die tijdens de viering dicht bij de paus zal staan. “Ik zal vlak in zijn buurt vertoeven maar het gaat mij vooral om het mee te kunnen vieren. Ik zal ook genoeg werk hebben maar een korte babbel zal ik niet afslaan.”

Lees verder onder de foto.

Van Hilst
Pastoor Luc Van Hilst moet alles in goede banen leiden tijdens de eucharistieviering in Brussel.

Net als de matchen van de Rode Duivels ook de eucharistie op groot scherm

Ook anderen in het Hageland verheugen zich op de komst van de paus, onder hen priester Felix Van Meerbergen in Diest. “Dertig jaar geleden was ik er al bij toen de toenmalige paus op bezoek kwam, er is sindsdien veel gebeurd. Het blijft een speciaal gebeuren. We leggen een bus in voor de mensen die er live willen bij zijn, die vertrekt om 6.45 uur aan de Leuvense Poort in Diest, voor zij die niet gaan s er een livestream op groot scherm, een beetje zoals bij de matchen van de Rode Duivels, in de Sint-Sulpitiuskerk in Diest. We gaan ervoor zorgen dat bij ons de communie gegeven wordt op hetzelfde moment als in Laken.” Er wordt ook een live-stream op groot scherm uitgezonden trouwens in de parochiekerk van Wilsele-Putkapel.

Lees verder onder de foto.

Felix Van Meerbergen
Pastoor Felix Van Meerbergen zorgt voor live-stream.

Heilige is voor later in de hemel

Ook Gunnar Riebs uit Aarschot, hij is kind aan huis in het Vaticaan, kijkt uit naar het bezoek van de paus aan ons land. De huidige paus schreef de inleiding in het boek dat Riebs maakte over paus Johannes XXIII. “De paus heeft veel gemeen met paus Johannes XXIII. Net als die laatste gaat ook hij terug naar de kern van de boodschap van Gods liefde voor ons. Hij is recht voor de raap, tralala is aan hem niet besteed. Zo repliceerde hij ooit dat hij geen Heilige Vader was want dat heilige was voor later in de hemel. Hij zorgde er ook voor dat daklozen hulp kregen. Zij kunnen slapen op het Sint-Pietersplein en krijgen er elke ochtend een ontbijt en de kans om zich te douchen, ook dat is een initiatief van de paus. De toenmalige nieuwe paus verscheen in een witte toog zonder mozetta, eerste teken van de eenvoud waarvoor hij staat. Hij groet de menigte op het Sint-Pietersplein met een eenvoudige goede avond en hij wenst iedereen ook telkens een smakelijk middagmaal, helemaal anders dan zijn voorgangers. Hij is ook de eerste Jezuïet die paus werd. Alle kritiek van vele mensen ten spijt mogen we blij zijn dat Paus Franciscus ons land bezoekt als aanmoediging voor de gelovigen. Het programma geeft de diepte van zijn pontificaat weer, de aanmoediging voor het werk van de Katholieke Universiteit van Leuven, de geplande ontmoeting met hen die hebben geleden onder het misbruik van kerkbedienaars en hen beluisteren en bemoedigen”, besluit Riebs.

riebs met paus
Slovaakse consul-generaal Riebs samen met de ambassadeur van Slovakije en de paus.
paus