Opleiding tot fuifcoach uitgerold binnen de provincie

Arno en Triggerfinger helpen AB InBev studenten overtuigen om alcoholvrij te drinken

De federale dienst maatschappelijke veiligheid en politie blijft inzetten op het veiliger maken van jeugdevenementen in Vlaams-Brabant.

Na het verspreiden van een richtsnoer voor organisatoren en het ontwikkelen van een risicoscan, wordt er nu een opleiding tot fuifcoach uitgerold binnen de provincie. Een fuifcoach heeft kennis van belangrijke veiligheids-gerelateerde onderwerpen bij het organiseren van jeugdevenementen om zo fuiven in een aangenaam en veilige sfeer te laten verlopen. Deze vormt ook meteen hét centrale contactpunt voor de veiligheidspartners.

Meer dan 50 deelnemers zakten af naar het provinciehuis in Leuven om een opleiding als fuifcoach te krijgen. Hierbij hanteert men het 'train-the-trainer'-principe zodat die deelnemers in staat zijn om nadien in hun eigen stad of gemeente lokale mensen op te leiden tot fuifcoach. 

“Een fuifcoach is cruciaal om evenementen voor jongeren op een veilige en haalbare manier te organiseren”, zegt gouverneur Jan Spooren. “Het is een unicum dat we op deze schaal de lokale besturen en politiezones kunnen ondersteunen, inspireren en engageren om op lokaal niveau een opleiding tot fuifcoach aan te bieden. Onze gedecentraliseerde aanpak zorgt ervoor dat er meteen voldoende mensen de opleiding tot fuifcoach kunnen volgen, en dat er een vertrouwensrelatie bestaat tussen de fuifcoaches, de organisatoren en de lokale besturen of politiezones.”  

De volledige dag stond in het teken van de fuifcoach als essentieel onderdeel voor veiligheid op jeugdevenementen. In de voormiddag waren er verschillende toelichtingen waar dieper werd ingegaan op de houding en aanpak van een fuifcoach. Ook de rol van lokale besturen bij het uitwerken van een lokaal (jeugd)evenementenbeleid en aandacht voor alcohol en drugs op evenementen kwamen hierbij aan bod. Twee praktijkvoorbeelden uit Vlaams-Brabant beamen het belang van de fuifcoach en samenwerking voor veiligheid op jeugdevenementen. “Veiligheid en leefbaarheid zijn een zorg voor iedereen, en elke partner draagt bij vanuit zijn eigen kerntaak. De fuifcoach heeft een scharnierfunctie, waarbij hij of zij de belangen van de maatschappij verzoent met deze van de feestvierende jongeren. Op deze manier draagt men bij tot een leuke en veilige fuif”, aldus Kim Catteceur, commissaris bij PZ Kastze.

In de namiddag was er een netwerkbeurs waarbij verschillende organisaties een informatiestand hadden opgezet om hun aanbod en kennis inzake evenementenveiligheid te delen met de deelnemers. Het doel hiervan was om hen te informeren, adviseren en contacten te leggen. Er waren informatiestanden van beide hulpverleningszones binnen de provincie, maar ook van gespecialiseerde organisaties onder meer VIAS, VSV, Sensoa, Pimento, en Ikorganiseer.be. Daarnaast konden de aanwezigen deelnemen aan enkele workshops om praktische handvaten mee te krijgen. De workshops gingen dieper in op belangrijke veiligheids-gerelateerde onderwerpen, die vandaag de dag erg actueel zijn. Zo was er een workshop vanuit Sensoa over het (h)erkennen van seksueel grensoverschrijdend gedrag en hoe hierop te reageren. Er werd verder ook ingegaan op praktische tips en tricks om een geïntegreerd alcohol- en drugbeleid te ontwikkelen en omtrent agressie- en conflicthantering om de-escalatie technieken aan te leren. 

 

Lees meer over