Jongeren kunnen leren hengelen aan kasteel van Horst

hengelen

​Op zaterdag 29 juni vindt aan de kleine vijver van Horst in Holsbeek een jeugdhengelinitiatie plaats. Belangrijk is dat waterrecreatie gepaard moet gaan met de zorg voor een goede waterkwaliteit.

​Vlaams-Brabant biedt met ongeveer 2.000 kilometer stromend, openbaar water een uitgebreide mogelijkheid voor hengelaars om hun hobby uit te oefenen. Het behouden van goede waterkwaliteit is daarbij van groot belang voor het behoud van visbestanden en het in stand houden van een gezond ecosysteem.

“Water speelt een belangrijke rol bij het creëren van groene en aantrekkelijke steden en gemeenten. Denk maar aan waterpartijen, groene oevers en wetlands in onze omgeving. Dit bevordert niet alleen de biodiversiteit, maar draagt ook bij aan een gezondere leefomgeving voor mens en dier. Waterrecreatie, zoals de hengelsport, speelt hierbij een belangrijke rol door het bevorderen van een gezonde levensstijl”, zegt de voorzitter van de Provinciale Visserijcommissie Vlaams-Brabant.

Hengelen is een populaire hobby

In 2023 werden 5.146 visvergunningen verkocht in Vlaams-Brabant. Wat de hengelsport zo populair maakt, is dat het jeugdvisverlof gratis is tot 18 jaar. Jongeren tot en met 17 jaar mogen dus zonder visvergunning, maar onder bepaalde voorwaarden, vissen met één hengel.

Op zaterdag 29 juni van 13 tot 16.30 uur vindt een jeugdhengelinitiatie voor jongeren tussen 8 en 17 jaar plaats aan de kleine Vijver van Horst, Wagenhuis, Horststraat 28 in Holsbeek.

Met dit initiatief wil de Provinciale Visserijcommissie 20 jeugdige hengelaars laten kennismaken met de sport.
 

Lees meer over