“Ik zou beschaamd zijn, mochten we na 600 jaar nog altijd geen vrouwelijke rector hebben”, vindt Marc Van Ranst

18 juli 2024 | 10u23 | Gepost door feija.vanhoudt…
Marc Van Ranst

De rectorverkiezingen aan de KU Leuven vinden pas in mei 2025 plaats, maar dat weerhoudt Marc Van Ranst er niet van om al campagne te voeren. Maar niet voor zichzelf…

Tijdens De Spreekbeurt in het Depot in Leuven krijgen verschillende sprekers tien minuten de tijd om het te hebben over een onderwerp naar keuze. Voor Van Ranst was het duidelijk: "hoe kan het dat KU Leuven in haar 600-jarig bestaan nog geen vrouwelijke rector heeft gehad?' Alle andere universiteiten van ons land hebben immers wél al minstens één vrouwelijke rector op hun palmares, zo stelde hij in Het Nieuwsblad.

Verder vertelde hij hoe hij twee klassen van het vijfde leerjaar bezocht en de leerlingen vroeg om een professor te tekenen. Hoewel beide klassen een vrouwelijke leerkracht hadden, tekende slechts één leerling een vrouwelijke professor. Die tekening gebruikte Van Ranst als robotfoto voor de nieuwe rector van de KU Leuven. “Ik zou immers beschaamd zijn, mochten we na 600 jaar nog altijd geen vrouwelijke rector hebben.”

Toch is het niet vreemd dat slechts één leerling een vrouwelijke professor tekende. In zowel de literatuur als de filmgeschiedenis kennen we voornamelijk mannelijke professoren, van professor Gobelijn tot Perkamentus uit Harry Potter. Zelfs AI neemt onze vooroordelen over, want ook AI tekent een witte mannelijke professor met een lange baard en bril als het gevraagd wordt om een professor te tekenen. 

Wordt de nieuwe rector nu een vrouw of niet? Voorlopig is het slechts gissen. Er zijn nog geen kandidaten naar voren gestapt voor de rectorverkiezingen in mei 2025, maar dat is ook niet vreemd. Doorgaans maken zij zich pas bekend in maart.  

Lees meer over