Dit zijn alle maatregelen om het pauselijk bezoek in Leuven in goede banen te leiden

Paus

Naar aanleiding van het pausbezoek, dat ondanks ziekte toch zou doorgaan, vrijdag aan Leuven worden een aantal maatregelen genomen om alles zo vlot en veilig mogelijk te laten verlopen.  

De paus zal eerst een academische zitting in de Universiteitshallen bijwonen. Rond de hallen wordt door middel van nadarhekkens een veiligheidszone afgezet. De zone bestaat uit de Naamsestraat vanaf het kruispunt Krakenstraat – Standonckstraat, de Lakenweverstraat, de Grote Markt, het Rector De Somerplein, het Margarethaplein en de Kleine Mechelsestraat.  

Na het bezoek aan de hallen volgt er omstreeks 17.45 uur een ontmoeting met het publiek. Hiervoor wordt een half uur uitgetrokken. Wie de paus wil zien, kan daarvoor terecht in de publiekzone: de Naamsestraat vanaf de Muntstraat, de Grote Markt, het Rector De Somerplein, het Margarethaplein, het Mathieu De Layensplein, de Dirk Boutslaan, de Penstraat, de Brusselsestraat, de Kleine Mechelsestraat, de Kortestraat, de Kiekenstraat en de Zeelstraat. Iedereen die deze zone wil betreden, zal voorafgaandelijk langs een controlepost moeten passeren. Bezoekers moeten er rekening mee houden dat handtassen, rugzakken en andere tassen groter dan A4-formaat verboden zijn, dat vermommingen en andere gelaatsbedekkende voorwerpen niet mogen meegenomen worden, ook flessen en blikken met drank zijn verboden net zoals alle banners, flyers, spandoeken en tekstborden.  

Als de publiekzone helemaal is volgelopen of bij bepaalde toegangen de toestroom te groot is, zal politie overgaan tot het afsluiten van de betreffende toegangen of de hele zone. Tenslotte is er nog een maatregel die van toepassing is binnen de hele Leuvense ring, namelijk een algemeen verbod op het bijhebben of gebruiken van drones. Enkel drones bestuurd door politie of goedgekeurd door de bestuurlijke of gerechtelijke overheid, zijn toegelaten.  

Om het bezoek in goede banen te leiden werkt de lokale politiezone Leuven samen met een hele reeks politionele en andere (o.m. brandweer en medische) partners uit eigen land maar ook met veiligheidsmensen uit Italië die met de paus meereizen. Op het volledige terrein zullen tal van politiemensen in uniform én in burger aanwezig zijn. De stad Leuven zet daarnaast ook sfeerbeheerders in die als taak hebben het publiek zo goed als mogelijk te informeren.   

Om de verschillende zones tijdig te kunnen afbakenen, wordt er omstreeks de middag gestart met het plaatsen van de nadars. De politieposten zullen vanaf dan bemand worden en er wordt gestart met de toegangscontroles. De vrijdagmarkt zal op het middaguur stoppen. De bussen van De Lijn zullen vanaf dat ogenblik ook niet meer door de stad rijden maar halt houden aan het station. De stad blijft bereikbaar, uitgezonderd de veiligheidsperimeter rond de Grote Markt.  

Lees meer over