Nieuw reglement voor de plaatsing van struikelstenen in Leuven

24 september 2024 | 12u34 | Gepost door annpeeters
struikelsteen

De stad Leuven wil Leuvenaars ondersteunen bij de plaatsing van een struikelsteen zodat nog meer Leuvense slachtoffers van de Nazi-bezetters zichtbaarheid krijgen en de herinnering aan hen levend blijft. 

Bedenker van de struikelsteen is de Duitse kunstenaar Gunter Demnig. Sinds de eerste steenlegging in Duitsland in 1995, liggen er in heel Europa nu al meer dan 100.000 struikelstenen, waarvan 17 in Leuven, ter nagedachtenis aan slachtoffers van het nazisme. De recentste Leuvense struikelsteen legde Demnig eind april in de Zavelstraat in Kessel-Lo ter ere van verzetsstrijder Gustaaf Ruelens.

Elke struikelsteen is een messing plaatje van 10 x 10 cm, bevestigd op een kasseivormige steen uit beton. De stenen worden in het voetpad geplaatst bij de laatst gekende en vrijwillig gekozen woonplaats van een slachtoffer. “Voorbijgangers struikelen zo figuurlijk met hun hoofd en hun hart over de blijvende herinnering aan de slachtoffers”, aldus de kunstenaar.

Struikelsteen online aanvragen
Ben je zelf een nabestaande van een Leuvens slachtoffer van het nazisme? Of ken je het verhaal van een slachtoffer en eventueel nabestaanden? Dan kan je via een online formulier de plaatsing van een struikelsteen aanvragen. Vooraleer je kan overgaan tot de aanvraag, ga je op zoek naar enkele biografische gegevens van het slachtoffer, de laatste woonplaats en eventuele nabestaanden. Heb je hierbij hulp nodig? Maak een afspraak in het Stadsarchief. Zij helpen je op weg. Belangrijk is dat eventuele nabestaanden op de hoogte zijn en akkoord gaan met de plaatsing van een struikelsteen ter herdenking van hun familielid.

Lees meer over