OOGHOOGTE zorgt voor nieuwe blik op Plateau van Duisburg

10 september 2024 | 10u15 | Gepost door annpeeters
kunstwerk

Op 8 september werd het kunstwerk ‘OOGHOOGTE’ ingehuldigd. Dit uitkijk- en rustpunt werd ontworpen door het kunstenaarscollectief ‘Observatorium' en vormt een ode aan het landschap. 

“We willen met het kunstwerk een bijdrage leveren aan het ontsluiten van de schoonheid van het landschap van het Plateau van Duisburg. Met een beeldende ingreep, die ook van ver zichtbaar is, willen we mensen uitnodigen om de verscheidenheid van de omgeving met haar kenmerkend patchwork van akkers, bossen en holle wegen te ervaren”, zegt Danny Vangoidtsenhoven, burgemeester van Huldenberg.

Eind 2022 werd een participatietraject opgestart met de inwoners van de gemeenten Huldenberg en Bertem, lokale landbouwers en vertegenwoordigers van de cultuurraden om een kunstenaar te zoeken voor deze realisatie.
​Kunstbemiddelaar ‘De Nieuwe Opdrachtgevers’ werd aangesteld om dit traject in goede banen te leiden. ​De keuze viel op het collectief ‘Observatorium’ uit Rotterdam om het kunstwerk te maken.

Landschap is inspiratiebron voor kunstwerk

Voor de vormgeving van het kunstwerk vond Observatorium zijn inspiratie in de omgeving van het Plateau van Duisburg. “Het resultaat is een driedimensionaal logo waarvan de gebogen vormen verwijzen naar het golvende plateaulandschap met de kenmerkende holle wegen. Daarnaast kan je er ook een oog in herkennen dat letterlijk en figuurlijk op het land rust”, zegt Joël Vander Elst, burgemeester van Bertem.

(lees verder onder de foto)

De vormgeving van het kunstwerk is een verwijzing naar het golvende landschap.

De vormgeving van het kunstwerk is een verwijzing naar het golvende landschap.

OOGHOOGTE markeert niet alleen een rustpunt op een netwerk van wandel- en fietsroutes op het hoogste punt van het plateau, maar gaat ook in dialoog met deze omgeving.

Naar aanleiding van de oprichting van het kunstwerk werden twee nieuwe wandelroutes ontwikkeld:

 

Ode aan het landschap
​​
​Robert Esselinckx, inwoner van Leefdaal en deelnemer aan het participatietraject, schreef het gedicht dat men kan terugvinden op het kunstwerk. De tekst luidt als volgt: ​

​“Boer-bos-veld, eeuwenoud uitzicht, doorkliefd
​door holle wegen, gespreid over drie valleien: Dijle-Ijse-Voer
​Mensen op doortocht, wind-water-lucht, geen eindpunt in zicht”.

“Deze tekst is een ode aan het landschap”, besluit Ann Schevenels, gedeputeerde voor Ruimtelijke Planning. "OOGHOOGTE vormt één van de eerste realisaties van het Strategisch Project Walden.” ​De gemeenten Huldenberg en Bertem en de provincie Vlaams-Brabant werkten hiervoor samen. Voor dit project konden de partners rekenen op een Vlaamse subsidie in het kader van stimuleringsinstrument Kunst In Opdracht en op de ondersteuning van De Werkvennootschap en het Regionaal Landschap Dijleland. ​Het strategisch project Walden zelf is een samenwerking tussen de provincie Vlaams-Brabant, het Agentschap voor Natuur en Bos, de stad Leuven en de gemeenten Bertem, Huldenberg en Oud-Heverlee. Het project is mogelijk via de financiële steun van het departement Omgeving.

Lees meer over