Raad van State maakt einde aan RUP Dorpskern Veltem, buurtcomité reageert opgelucht

28 juni 2024 | 11u20 | Gepost door redactie
kerk,veltem,gemeenschapscentrum,herbestemming

Via het ruimtelijke uitvoeringsplan voor Veltem centrum aasde het gemeentebestuur op het vorm geven van de toekomst van de Herentse deelgemeente. Het Bachterveld zou parkgebied moeten worden. Buurtcomité Leefbaar Veltem-Beisem is blij met de beslissing.

Het RUP zag het levenslicht in 2017. Na een lang vooronderzoek werd een eerste versie van het ervan in 2022 voorgesteld. Rondom de sporthal en de voormalige melkfabriek moesten er meer woningen komen. Verder moest het Bachterveld, dat eigenlijk woonuitbreidingsgebied is, omgevormd zou worden tot parkgebied. De buurtbewoners konden er niet mee lachen dat een groot deel van hun tuin een onderdeel werd van die groene zone. Ook een verbeterde versie met daarin een beperkter parkgebied kon de publieke steun niet krijgen, wisten ze bij HNB.

Toch kreeg het RUP 2.0 in april 2023 groen licht op de Herentse gemeenteraad. In juni 2023 werd het gepubliceerd Staatsblad. Het actiecomité verzamelde 467 bezwaarschriften verzamelde en stapte naar de Raad van State. Die vorderde op 7 juni de vernietiging van het document, omdat het contradictorisch is met Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan (GRS) in Herent opgemaakt in 2004. Dat gebeurde nu ook tot tevredenheid van het buurtcomité.

Het gemeentebestuur zal de elementen uit het RUP naar het toekomstige Beleidsplan Ruimte overhevelen, of toch proberen.

Lees meer over