Voormalige hoeve van baron André Simonart in Tildonk neemt deel aan Open Monumentendag en zoekt nieuwe eigenaar

4 september 2024 | 14u32 | Gepost door annpeeters
hoeve

Op de hoek van de Woeringstraat en Mortelstraat in Tildonk komt het landgoed van wijlen professor en baron André Simonart te koop. Hij kocht de gebouwen en percelen in 1938 en vernoemde de plek naar de (inmiddels verdwenen) monumentale esdoorn. 

Hoewel de muurijzers verwijzen naar het jaartal 1736 bestaat er toch veel onduidelijkheid over het precieze bouwjaar van deze hoeve. Wel zeker: in 1801 kocht jonkheer Quentin de Behault du Carmois het pand aan. Tot 1929 woonden de afstammelingen van du Carmois hier. Nakomelingen Philippe, Auguste I, Auguste II, Raymond en Pierre Desmeth (een verre neef) droegen trouwens ook allemaal ooit de burgemeestersjerp van Tildonk.

In 1938 kocht André Simonart - een vooraanstaand hoogleraar farmacologie (of geneesmiddelenleer) aan de KU Leuven - het gebouwencomplex aan. De decennia nadien restaureerde hij Esdorenhof volledig. Zowel de hoeve als de parktuin errond werden stevig onder handen genomen. Gezien het resultaat en zijn bewogen levensloop, kunnen we hier zeker spreken van een prestigieuze onderneming.

In de eerste plaats had André Simonart een indrukwekkende wetenschappelijke carrière. Bovendien werd hij tijdens de Tweede Wereldoorlog gearresteerd en vastgehouden in Breendonk. Nadien volgde een deportatie naar concentratiekamp Buchenwald. Na de oorlog werd Simonart benoemd tot voorzitter van het Memoriaal van het Fort van Breendonk - een functie die hij 30 jaar bekleedde. André Simonart kreeg met zijn vrouw Marie-Louise tien kinderen. Zijn oudste zoon, baron Hubert Simonart, verfijnde Esdorenhof nog verder.

Een nieuw hoofdstuk

“Esdorenhof is een domein van ongeveer 3,7 hectare - waarvan ruwweg de helft bestaat uit een majestueus park en landbouwgronden", zegt Niels Moras. Vanuit het Leuvense vastgoedkantoor Teherbestemmen.be gaat hij op zoek naar een koper voor deze bijzondere plek. “De familie Simonart besloot dat deze piekfijn onderhouden plek klaar is voor een nieuw hoofdstuk.” 

Open Monumentendag 

Tijdens Open Monumentendag op zondag 8 september kan je hier tussen 10 en 15 uur doorlopend terecht voor een bezoek. Reserveren is niet nodig. Een unieke kans om eens binnen te kijken in deze karaktervolle, historische hoeve.

hoeve

Lees meer over