Trampolineclub Turn Around organiseert crowdfunding om bouwplannen te realiseren

Op zoek naar middelen voor bouw trampolinehal

Na jaren van overleg, overtuiging en noodzaak zet  trampolineclub Turn Around uit Bierbeek de laatste stappen om de effectieve start van de bouw van een noodzakelijke trampolinehal mogelijk te maken. Ze beginnen met een crowdfunding om een laatste deel van dat doel te bekostigen.

De bouw van deze hal in Bierbeek kan rekenen op steun uit vele hoeken in Bierbeek. Ze is niet enkel noodzakelijk om veilig te kunnen werken met de talenten van Turn Around zelf, ook zal dit project de overbevolkte indoor sporthal van De Borre zodanig ontlasten dat de andere Bierbeekse clubs verder sport kunnen blijven aanbieden voor het stijgende inwonersaantal van de gemeente en inmiddels nieuw opgerichte clubs zullen kunnen blijven bestaan.

Turn Around zocht en vond, sinds corona, alternatieve trainingslocaties omdat de huidige sporthal in Bierbeek niet meer voldeed aan de veiligheidsaspecten gekoppeld aan de trampolinesport op niveau. Daarnaast kon het eigen materiaal van de club niet langer gestockeerd worden in de beperkte ruimte die de Borre hiervoor biedt. Dankzij D'Store konden ze de voorbije jaren terecht in de outlet van de melkerijsite. Nu deze binnenkort afgebroken wordt kon Turn Around rekenen op Vivinvest, de eigenaar van La Foresta in Vaalbeek, om daar hun werking verder te zetten in de kerk.

"Het gebruiken van deze alternatieve trainingslocaties heeft zeker bijgedragen aan de kwaliteit die we als club momenteel kunnen bieden", aldus Bart Renders, secretaris van de club. "Daarnaast heeft dit ook gezorgd voor een financiële impact op onze club. Je kan een oude loods of kerk niet zomaar als trainingslocatie inrichten. Hiervoor zijn er structurele aanpassingen nodig. Waar in een sporthal de gemeente instaat voor elektriciteit, verwarming en onderhoud, dragen we als club deze verantwoordelijkheid al jaren zelf. Ook voor de noodzakelijke investeringen die we deden om deze locaties veilig en geschikt te maken, konden we niet bij de betrokken gemeenten terecht. Wat spijtig is, als je ruimte vrijmaakt voor andere clubs die op onze vrijgekomen uren een beperkt huurgeld moeten betalen" zegt Bart. "Maar dit toont ineens ook de noodzakelijkheid van een geschikte trainingslocatie voor onze club aan, zonder zo'n locatie is er geen trampolinesport mogelijk voor onze 320 leden van in en rond Bierbeek."

In 2017 ging Turn Around een eerste keer langs de gemeente om de mogelijkheden rond een trampolinehal te onderzoeken. Nu, zeven jaar verder, zitten de plannen eindelijk in een stroomversnelling. De gemeente gaf in maart 2024 unaniem goedkeuring voor een recht van opstal over de braakliggende grond gelegen achter de huidige sporthal in Bierbeek. Ook keurde ze een investeringssubsidie goed ter waarde van 500.000 euro. Turn Around, op zijn beurt, slaagde erin om met een goed gefundeerd dossier een subsidie van Sport Vlaanderen binnen te halen ter waarde van ongeveer 180.000 euro. Het restbedrag dat de club nu nog zelf moet investeren is om en bij 300.000 euro. "Een groot bedrag, als je weet dat de club ook zelf de verantwoordelijkheid draagt als bouwheer én uitbater van de trampolinehal." zegt secretaris Renders, die nauw betrokken is bij het project.

Met alle investeringen die Turn Around de afgelopen vier jaar gedaan heeft om trampolinesport te kunnen blijven aanbieden, ziet de club één maar één oplossing voor dit restbedrag. "We gaan een crowdfunding opstarten en hopen dat alle betrokken die voordeel uit dit project halen ons dan ook daadwerkelijk steunen. Dat zijn niet enkel onze eigen leden en sympathisanten, maar ook de sportclubs die hierdoor kunnen uitbreiden of opstarten" aldus Renders. "Daarnaast zullen we moeten kunnen rekenen op een renteloze lening van de gemeente. Deze lening is de laatste noodzakelijke voorwaarde om effectief van start te gaan met dit weloverwogen project. Komt deze er niet, dan is het plaatje financieel niet rond te krijgen, vervalt de beloofde subsidie van de gemeente én deze van Sport Vlaanderen en staat de club na zeven jaar bijzonder hard werken terug met de rug tegen de muur. Ik schets voor de criticasters nog graag even het correcte financiële verhaal. Naast het bouwrisico en de kosten van de uitbating zal Turn Around met hun binnengehaalde subsidie van Sport Vlaanderen, de crowdfunding en het afbetalen van de renteloze lening instaan voor 52 procent van de totale investering van de trampolinehal. Ik vervang het woord krijgen in dit dossier, dan ook graag in werken voor" zegt Renders, "Cadeaus worden er zeker niet uitgedeeld, maar daar waren we ons van bij de eerste stappen naar een trampolinehal ook zeer goed van bewust. We hopen dan ook  dat de meerwaarde voor de Bierbeekse indoorsport, er komen veertig procent van alle naschoolse sporturen vrij in de Borre, de gemeente over de streep zal trekken om de laatste noodzakelijke hulp aan te bieden en zo een toekomst in Bierbeek mogelijk te maken.”

Tot slot enkele nuttige cijfers:

De beschikbare sportoppervlakte die Bierbeek per 1000 inwoners heeft, is procentueel dertig procent lager dan gemiddeld in Vlaanderen. Daartegenover staan de cijfers dat Bierbeek procentueel dertig procent meer sporters heeft dan de gemiddelde Vlaamse gemeente. (bron: Sport Vlaanderen)

De trampolinehal zorgt voor vijftig extra unit-uren in primetime (uren tussen 17 en 21 uur tijdens de week en op zaterdag tussen 10 en 21 uur) die vrijkomen in de bestaande hal. Dat is effectief veertig procent van alle mogelijke momenten in primetime.

In de periode 2014-2019 investeerde Bierbeek 13,6 procent van zijn uitgaven in cultuur en vrije tijd, dat is bijna vier procent meer dan soortgelijke gemeenten. Van dat budget ging er echter 58 procent naar cultuur en slechts 28,5 procent naar sport. In de andere gemeenten was deze verhouding 40 procent tegenover 29 procent (bron Vlaanderen.be)

In de periode 2020-2023 zijn de investeringen in cultuur en vrije tijd opnieuw hoger zijn dan elders. Bij deze hogere budgettering werd voor 72 procent geïnvesteerd in cultuur en slechts voor 11 procent in sport, de verhouding lag elders op 34 procent tegenover 33 procent.

Al de leden van Turn Around, 310 in totaal, sporten vorig jaar samen gemiddeld duizend sporturen per week, wat weergeeft dat de noden per sporter een stuk hoger liggen tegenover andere sportclubs.

Lees gratis verder in onze app

Download gratis onze app om dit artikel verder te kunnen lezen,
beschikbaar voor Android en iOS.

Download in de App Store Ontdek het op Google Play

Lees meer over