515 onmiddellijke intrekkingen van het rijbewijs tijdens actiemaand 'gsm-gebruik achter het stuur'

Gsm achter stuur

Het parket van Leuven organiseerde in maart haar vierde actiemaand waarbij streng werd gecontroleerd op het gsm-gebruik achter het stuur om de verkeersveiligheid te bevorderen. Het gebruik van een gsm tijdens het rijden kan leiden tot afleiding en verhoogt het risico op verkeersongevallen. Door gerichte controles uit te voeren en bewustwording te creëren over de gevaren van afleiding achter het stuur, tracht het parket van Leuven het aantal verkeersongevallen te verminderen en de algemene verkeersveiligheid te vergroten.

Tijdens de actiemaand werden 515 bestuurders van motorvoertuigen betrapt op het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat achter het stuur. Het rijbewijs van de bestuurders werd vervolgens onmiddellijk ingetrokken voor 15 dagen. Daarnaast waren er ook nog 85 bestuurders die betrapt werden op het gebruik van hun gsm achter het stuur, maar waarbij de politie niet tot interceptie kon overgaan. Alle bestuurders ontvangen nog een proces-verbaal. De in totaal 600 bestuurders zullen binnenkort gedagvaard worden voor de politierechtbank. In september en oktober worden daarvoor verschillende themazittingen georganiseerd.

Daarnaast kregen nog 60 bestuurders van een fiets een minnelijke schikking, geldboete, opgelegd nadat zij betrapt werden op het gebruik van hun gsm terwijl ze aan het rijden waren. De volgende actiemaand omtrent het gebruik van de gsm achter het stuur zal plaats vinden in september.

Lees meer over