Politie houdt extra controles op gsm-gebruik achter het stuur

Gsm achter stuur

Het Leuvense parket organiseert in september haar vijfde editie van de actiemaand 'gsm achter het stuur'. In die maand worden er door de politie extra controles gehouden op het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat achter het stuur door bestuurders van zowel motorvoertuigen als rijwielen.

Het is algemeen bekend dat het gebruik van een mobiel elektronisch apparaat achter het stuur het risico op ongevallen aanzienlijk verhoogt. Daarom organiseert parket Leuven tweemaal per jaar, in maart en in september, een actiemaand gericht op het gebruik van de gsm tijdens het rijden. De actiemaand start op zondag 1 september en eindigt op maandag 30 september.

Handhaving tijdens actiemaanden en nationale actiedagen

Tijdens de actiemaand stelt de politie voor alle weggebruikers die een overtreding begaan op het gebruik van de gsm achter het stuur een proces-verbaal op. Daarnaast zal het rijbewijs van alle bestuurders van motorvoertuigen onmiddellijk ingetrokken worden voor de duur van vijftien dagen. De bestuurders worden nadien gedagvaard voor de politierechtbank.

Voor fietsers legt het parket een minnelijke schikking in de vorm van een geldboete op. Bij gevaarlijk rijgedrag zal het parket beslissen om de fietser alsnog te dagvaarden voor de politierechtbank.

Themazittingen

Tijdens de vorige actiemaand in maart werden er in totaal 600 bestuurders betrapt met een mobiel elektronisch apparaat achter het stuur. Bij 515 bestuurders werd het rijbewijs onmiddellijk ingetrokken voor de duur van vijftien dagen. Daarnaast waren er ook nog 85 bestuurders die betrapt werden op het gebruik van hun gsm achter het stuur, maar waarbij de politie niet tot interceptie kon overgaan. De in totaal 600 bestuurders werden gedagvaard voor de politierechtbank. De eerste, van de in totaal acht themazittingen, vindt plaats op woensdag 4 september.

Lees meer over