Jarne is amper 18 maar wil even groot worden als Dali, hij doet mee aan wedstrijd in Antwerpen

Foto: Jarne Elsen
Jarne Elsen uit Nieuwrode is amper 18 maar is beslist een kunstenaar in wording. Al jaren is hij bezig met beeldhouwen, kettingzaakkunst en mode maar tegenwoordig concentreert hij zich vooral op schilderen. Nu wil hij deelnemen aan een wedstrijd van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Oud Aarschots gemeenteraadslid Pieter Van Kerckhoven nam hem alvast op in het virtueel museum dat hij enkele jaren geleden begon. “Stereotypen zijn alvast niet aan mij besteed.”

Dat het Antwerpse museum een wedstrijd uitschreef, kreeg Jarne eigenlijk per toeval te horen. “Ik kijk amper of geen tv maar ik luister wel naar de radio, daar kreeg ik het nieuws te horen en dat leek me wel een opportuniteit. Bedoeling van de wedstrijd is dat deelnemers hun eigen versie maken van Rubens schilderij De Aanbidding Van De Drie Koningen, eigenlijk beeldt het schilderij het bezoek af van de drie koningen aan het kind Jezus. Ik maakte er een eigen versie van en kon er volledig voor gaan. Met Les Rois du Contraire, zo noem ik mijn werk, nodig ik de bezoeker uit om mijn versie van het kunstwerk van Rubens door mijn ogen te beleven. Laat mij u meenemen in een omgekeerde wereld van tegenstellingen en wezens die mij sterk inspireren. Er zijn geen foute manieren om te zijn wie je bent in mijn oase van verbeelding. De grens tussen identiteit en materie verdwijnt. In een waas van absurditeit, kleur en tegenstellingen, leid ik de bezoeker naar een geboortefeest. Geen wierook, goud of mirre, speelgoed want legoblokken worden rotsblokken. We stapelen stenen op elkaar tot een stevig fundament dat ons beschermt en ondersteunt in onze eigen persoonlijkheid", luidt het bij de kunstenaar.

Kortom Jarne maakte van zijn werk een eigen leefwereld en aangezien hij graag iets in het belachelijke trekt staat er bijvoorbeeld ook een koe op afgebeeld met een vlieg erop, voor hem zijn manier om kritiek te leveren op de samenleving. “Ook zie je er drie apen op staan waarvan eentje met een roos kleed, daarmee wil ik zeggen dat je moet durven zijn wie je wilt zijn en niet beantwoorden aan hetgeen anderen met je voorhebben. In mijn ogen kan je weinig fout doen in de wereld en kunnen we beter alle clichés vergeten.”

Lees verder onder de foto.

Jarne

The world is the limit

Eerder studeerde Jarne af in de richting Beeldende Vorming maar meteen verder gaan studeren zag hij niet zitten. “Ik wilde graag een sabbatjaar inlassen en me toeleggen op mijn kunst, thuis hadden we niet de nodige ruimte om verder te kunnen groeien en uitbreiden. Anderzijds werk ik nog in het rusthuis om mijn verf en materialen te bekostigen.”

Dat we van Jarne nog gaan horen zou weleens kunnen, hij heeft alvast grote ambities. “Mijn ultieme doel is te mogen exposeren in de grote galerijen van de wereld, denk maar aan New York. Ik ben al blij als mijn werk tentoongesteld zou mogen worden in één van de bekendere galerijen van ons land.”

Mikken op plekje in top 10

Het schilderij dat Jarne instuurde voor de wedstrijd wordt nu beoordeeld door een vakjury en het publiek. “50% van de stemmen komt van de vakjury, 50% van het publiek, hopelijk appreciëren ze mijn werk. Er zijn nu al 1700 inzendingen, ik mik toch op een plekje in de top 10. Mijn atelier is nu gevestigd in de kelder van ons oma, mijn grootouders lopen alvast de straten af om stemmen te ronselen, dat is toch gek. Heel veel mensen, vrienden en familie lopen alvast de straten af om stemmen te ronselen.”

Stemmen op het werk van Jarne doe je via https://nationaleexpo.museumpas.be/project/38284.