Gehaaste student op fiets rijdt zeventiger dood op universiteitscampus Arenberg in Leuven

15 januari 2024 | 16u37 | Gepost door redactie
Illustratiebeeld.

De 71-jarige J.V. werd op 28 november 2021 doodgereden door een fietser tijdens zijn wandeling aan de universiteitscampus Arenberg in Heverlee aan de Celestijnenlaan. Een gehaaste student kon de man niet meer ontwijken en reed hem aan op een damesfiets. De impact was dermate hard dat de man daags nadien overleed in het ziekenhuis.

De man was uit zijn heimat in West-Vlaanderen naar Leuven gekomen om er herinneringen op te halen aan zijn studententijd een halve eeuw eerder. Hij ging wandelen met studiekameraden van toen. Student P.V.O. was onderweg naar vrienden, met aan zijn stuur bengelend een zakje met Cara Pils, zo wisten ze bij HLN. Hij had geen voorrang en op een gladde ondergrond met vele bladeren was zijn anticipatievermogen er niet, waardoor hij de man aanreed. Het volledige ongeval werd overigens gefilmd door een bewakingscamera.

De fietser verwittigde de hulpdiensten en nam daarna contact op met de nabestaanden. Hun advocaat vroeg zich wel af waarom de jongeman niet had geremd, hij was gestopt met trappen repliceerde hij. Na onderzoek bleek dat aan de oude damesfiets maar één rem werkte.

Volgens een verkeersdeskundige aangesteld door de Leuvense rechtbank werd uitgerekend dat de twintiger 35 meter had om af te remmen. De verdediging schreef het toe aan een ongelukkige samenloop van omstandigheden en vroeg daarom de opschorting van straf. Het parket daarentegen vorderde drie maanden cel met uitstel en 400 euro boete. Het vonnis volgt op 19 februari.

Een opmerkelijk gegeven: noch de Leuvense politie, noch het parket hebben in de periode over het ongelukkige ongeval gecommuniceerd.

Lees meer over