Vriendschapshal is nieuwe ontmoetingsplaats voor buurtbewoners Lubbeek-Sint-Bernard

26 augustus 2024 | 11u52 | Gepost door annpeeters
hall

Burgerinitiatief Start-Up Sint-Bernard uit Lubbeek heeft het vervallen schuurtje aan het parochiecentrum, met de steun van de provincie Vlaams-Brabant, omgevormd tot een nieuwe ontmoetingsplek voor de buurt. 

Burgerinitiatief Start-Up Sint-Bernard (SUSB) uit Lubbeek heeft het schuurtje van de vroegere jeugdclub Amigo achter het parochiecentrum afgebroken en een nieuwe Vriendschapshal annex bergruimte gebouwd.
​​
​SUSB wil het sociale leven in Lubbeek-Sint-Bernard stimuleren door onderlinge ontmoetingen tussen buurtbewoners te bevorderen met activiteiten en initiatieven. Eerder hebben ze al een gemeenschapstuin aangelegd.
​​
​De Vriendschapshal is een laagdrempelige plek waar mensen elkaar, ook bij regenweer, kunnen ontmoeten voor een babbel, een picknick, een feest of een andere activiteit. ​De bergruimte is handig voor het opbergen van het tuingerief van de gemeenschapstuin.

Deze hal versterkt de hele site rond het parochiecentrum als centrale ontmoetingsplaats van de wijk. Sint-Bernard is een buurt met veel alleenstaanden en andere kwetsbare groepen.
​​
Provincie Vlaams-Brabant investeerde 15.477 euro vanuit het subsidiereglement ‘woonomgeving in kwetsbare buurten’ in dit project. 

​De Amigohal werd als plattelandsproject 'Van Amigoschuurtje tot ontmoetingsruimte-vriendschapshal' ingediend bij LEADER Hageland+. De vzw Sint Bernarduskring kreeg hiervoor 13.619 euro subsidies toegekend vanuit dit fonds. ​
​De fondsen van dit Europees programma voor plattelandsontwikkeling bestaan uit middelen van de Europese Unie, Vlaanderen en de provincie Vlaams-Brabant. ​
​​
​“De Amigohal sluit naadloos aan bij ons LEADER-thema 'Leefbare dorpen", zegt Monique Swinnen, voorzitter van LEADER Hageland+. “Dit project toont aan hoe Europese, Vlaamse en provinciale middelen rechtstreeks kunnen bijdragen aan een gezellige buurt voor de inwoners van Lubbeek. Met deze moderne vriendschapshal creëren we een plek waar buurtbewoners samen kunnen komen en genieten van de vernieuwde gemeenschapstuin. Zo planten we kiemen om mooie vriendschappen te smeden.”

Lees meer over