Geen koersen meer in Linden?

Koers Linden

De Lindense Wielervrienden organiseerden hun eerste koers ooit in de zomer van 1984, de veertigste editie van de avondkoers komt er dit seizoen niet. Of er in de toekomst nog komen, is de vraag. Een combinatie van wegenwerken, thuisbasis Café De Witpen die er niet meer is en het opschuiven van dorpsfeesten zorgden ervoor dat het dit jaar in het water valt. De GP Linden - Lubbeek was de eerste klassieker voor elites z/c en beloften in de week na de vijfdaagse Ronde van Vlaams-Brabant.

De Lindense Wielervrienden werden opgericht in 1983 onder leiding van Hubert Vermaelen (84) uit het naburige Korbeek-Lo. De koers stond garant voor een spannend verloop, sterke deelnemers, een zware omloop, veel sfeer en pinten nadien. Tot ongeveer 7 jaar geleden organiseerden ze op pinksterzaterdag én begin augustus hun wedstrijden. Enkel de zomerkoers bleef sindskort over op de kalender, zo ook nu, op woensdag 7 augustus, tot ze opeens weer van de wielerkalender verdween. 

“Dat was een mindere editie. Het weer viel tegen, op voorhand hadden zich meer dan 100 renners ingeschreven en slechts iets meer dan 50 kwamen opdagen. De inschrijvingen en de aankomst lagen ook anders. Dat is de echte reden niet, de hele entourage organiseert al bijna 40 jaar koers, dat kruipt op onze leeftijd in de kleren”, wist Lindense Wielervriend Hubert. “We hebben de avondkoers ook van de kalender gehaald door de wegenwerken in de Gemeentestraat en de Jachthuislaan. De parking naast de kerk zal ook vol staan door het vroegere Linden Feest dat nu Zomer in Linden heet. Vroeger was dat begin augustus, wij kunnen geen koers geven dan door de Ronde van Vlaams-Brabant. Onze week later is nu vanaf vrijdag 9 augustus ingenomen door Zomer in Linden, gezien zij ook uitwijken. Waardoor het voor ons te krap werd. We hebben de koers geannuleerd, misschien is er volgend jaar opnieuw een wedstrijd, misschien ook niet”, besloot Vermaelen.

Vorig jaar was de eerste organisatie na het sluiten van Café De Witpen in de Gemeentestraat.

Edwig Van Hooydonck, die later nog twee keer de Ronde van Vlaanderen won, zegevierde in de pinksterkoers in 1986. Gaandeweg kwam er ook een heuse bergprijs (op de Houwaartstraat) tot stand, waarvoor even hard werd gestreden als om winst. Sven Nys werd derde in de avondkoers in 1996, Niels Albert won deze in 2005. Sander Armée (avondkoers 2007), Kenneth Vanbilsen (avondkoers 2011) en Dylan Teuns (avondkoers 204) zetten er hun eerste stappen in de richting van het profpeloton. Voorts stonden meervoudig kampioen in meerdere disciplines Seppe Odeyn, Nico Sijmens, Vincent Baestaens, Dave Bruylandts, Ludo Dierckxsens, Marc Wauters, Frederik Veuchelen, Peter Van Petegem, Jim Van de Laer, de drie broers Sweeck en nog vele anderen koersten er allemaal.

Koers Linden
Koers Linden
Melanie geniet van de laatste dag van De Witpen

Lees meer over