Studentenkoepel LOKO start sensibiliseringscampagne 'Drink bewust'

Gedurende de hele maand oktober organiseert studentenkoepel LOKO samen met Stad Leuven, Politie Leuven, KU Leuven en Hogeschool UCLL zijn jaarlijkse sensibiliseringscampagne.

Onder de noemer ‘Drink bewust’ staat de campagne dit jaar volledig in het teken van bewust consumeren van alcohol. Hiermee wil LOKO de Leuvense studenten meer bewust maken van de gezondheidsrisico’s die vasthangen aan overmatig alcoholgebruik. Bier en andere alcoholische dranken maken steevast deel uit van het studentenleven, maar er zijn ook heel wat gevaren aan verbonden. Daarnaast is het kennen en respecteren van eigen grenzen in verband met alcohol van groot belang voor een veilig en verantwoord uitgaansleven. 

Kick-off tijdens de Student Square en Project L

De aftrap van de sensibiliseringscampagne vond dinsdag plaats op de Student Square en zal ook op Project L op 4 en 5 oktober uitgerold worden. Leuvense studenten leren op een laagdrempelige manier de gevolgen van overmatig alcoholgebruik kennen. Studenten kunnen elkaar uitdagen op een evenwichtsattractie, maar dan met een promillebril aan. Zo’n bril toont de beperkingen van het zicht bij alcoholgebruik en vormt zo dus een extra obstakel om het spel tot een goed einde te brengen. Daarnaast kunnen studenten aan de infostand terecht voor informatie over alcoholgebruik, lekkere mocktailrecepten en leuke gadgets.

De campagne zal ook in het straatbeeld zichtbaar zijn via banners met de mascotte ‘Gust, drink bewust’. Zo spreekt de campagne alle Leuvenaars, niet alleen studenten, aan. Het campagnemateriaal verwijst studenten voor verdere gezondheidsinfo ook door naar de campagnewebsite www.loko.be/drinkbewust, en naar onder andere de druglijn, het Vlaams expertisecentrum Alcohol en andere Drugs (VAD) en tele-onthaal.

Ook de Leuvense fakbars ondersteunen de campagne door onder andere heel de maand oktober naast hun vaste promo’s ook een non-alcoholisch alternatief in promotie te zetten. Daarnaast zetten ze andere initiatieven in de kijker, zoals het zebradrinken, een initiatief van VAD. Zebradrinken is een glaasje alcohol afwisselen met een glaasje water.

Drink bewust - Cantus

Om de campagne op een mooie manier af te sluiten organiseert LOKO samen met de partners (KU Leuven, Stad Leuven, Politie Leuven en Hogeschool UCLL) een alcoholvrije Drink Bewust Cantus op 9 november in Alma 2. “Tijdens deze cantus doen we enerzijds een gooi naar het record van grootste alcoholvrije cantus, maar de aanwezige studenten zullen ook tonen dat een typische studentikoze activiteit waarbij er meestal heel wat alcohol komt kijken, ook een belevenis kan zijn zonder alcohol.” zegt Lisa Jiroflée, mandataris Stad bij LOKO. 

“We zijn erg blij met dit initiatief van de studenten. Want naast de gezondheidsrisico’s gaat overmatig alcoholgebruik jammer genoeg ook vaak gepaard met overlast voor buren of medestudenten”, zegt studenteninspecteur Gil Vanommeslaeghe.

Meer alcohol?

Tijdens het studentenwelkom eind september vlogen studenten al stevig in de drank. Of er bij de aanvang van dit academiejaar meer sprake was van overmatig drankgebruik ten opzichte van vorige jaren is nog onduidelijk. "Cijfers kunnen we hier niet over geven; voor dit jaar zijn deze nog niet verzameld", zegt Hanne Akkermans, persmedewerker van UZ Leuven. "Maar de artsen van UZ Leuven hebben de indruk dat er geen speciale stijging is van studenten die naar de spoeddienst gebracht worden wegens overmatig alcoholgebruik."

Lees meer over