Solar Team van KU Leuven treft laatste voorbereidingen voor meest extreme Solar Challenge in Zuid-Afrika

25 juli 2024 | 15u22 | Gepost door feija.vanhoudt…
Zonnewagen van het Innoptus Solar Team

Afgelopen weekend was het het laatste trainingsweekend op Belgische bodem voor het Innoptus Solar Team. Hierna trekt het team naar Zuid-Afrika, waar de Sasol Solar Challenge plaatsvindt van 13 tot 21 september. De studenten van KU Leuven starten er als regerend wereldkampioen en hopen de beker mee naar huis te kunnen nemen. Het is de tweede keer dat het team deelneemt aan deze race op zonne-energie.

Om op alle mogelijke situaties voorbereid te zijn, oefenden de ingenieursstudenten afgelopen weekend voor een laatste keer alle procedures in. "Hiervoor mochten ze gebruik maken van de militaire basis in Beauvechain. Deze procedures zorgen ervoor dat de zonnewagen zo vlot mogelijk langs het parcours geloodst wordt en er tijdens de wedstrijd in Zuid-Afrika geen kostbare tijd verloren gaat. De teamleden oefenen hiervoor op de communicatie binnen het team, inhaalmanoeuvres, start- en stopprocedures, bandenwissels … Hierbij wordt er steeds aandacht besteed aan de veiligheid. “We werken met kegels, vlaggers, mensen die fluiten … Op die manier waarschuwen we het team en maken we het team ervan bewust dat de wedstrijd doorgaat op de openbare weg”, vertelt Ward Vanhulle (24), energetisch ingenieur bij het Innoptus Solar Team.

Meest extreme Solar Challenge

De acht dagen durende wedstijd brengt de studenten langs een parcours met bergpassen, woestijnen en drukke steden. Dankzij deze obstakels en de duur van de wedstrijd wordt deze beschouwd als meest extreme Solar Challenge ter wereld. Dit is een hele uitdaging voor het ganse team en vooral voor de piloten van hun zonnewagen, de Infinite. De piloten werden hier afgelopen weekend grondig op voorbereid.

Jonas Vlamijnck (22) is piloot bij het team, en legt uit waarom er zoveel geoefend moet worden: “Dit weekend hebben we in het Waals-Brabantse Beauvechain twee dagen lang alle scenario's die de afgelopen challenges zijn voorgevallen ingeoefend met ons nieuwe team. Op die manier bereiden we ons voor op de acht dagen van de Sasol Solar Challenge. Ook voor de piloten is dit heel belangrijk. Rijden met een zonnewagen is niet hetzelfde als rijden met een gewone auto. Oefenen is hiervoor heel belangrijk aangezien we tijdens de wedstrijd tussen het verkeer zullen rijden." 

het Innoptus Solar Team

Lees meer over